Premium

Oesters, wietwijntje en vrienden op Bites & Beats

Oesters, wietwijntje en vrienden op Bites & Beats
(v.l.n.r.) Arjen geniet van zijn oester, Stefanie van haar ’wietwijntje’ en Celeste en Nicole praten gezellig wat met Cathy.
© Heleen Vink
Heemskerk

„Sommige mensen slikken oesters gauw door, maar op oesters moet je kauwen, anders heb je geen smaakbeleving”, geniet Arjen van Vliet uit Westzaan na van een tweede Gillardeau oester. „Deze heeft een vlezige textuur. Nu komt de smaak vrij; lichtziltig en een beetje zoet.”

Samen met zijn vrouw Stefanie, die die dag de BOB is, zijn ze zondagmiddag voor de tweede keer op de, naar ze zelf zeggen, goede kwaliteit eten van het festival Bites & Beats op slot Assumburg in Heemskerk afgekomen. En natuurlijk voor de gezelligheid, haast hij zich eraan toe te voegen.

De gastheer en -vrouw van de zee-ige stand zijn Imko Binnerts en Cathy Moerdijk van Puur Zee & Puur Wijn uit Wijk aan Zee. Cathy schenkt Stephanie, om te proeven, een bodempje Jean Goulley Chablis in. „Een ’wietwijntje”, legt ze genoeglijk uit. „Want iets in de geur en smaak doen denken aan wiet.” Ook Arjen krijgt een slok om dat te checken. „Vandaag oriënteren we ons waar we de komende tijd weer eens uit eten kunnen gaan.”

Makreel

Met het mooie weer zijn de vriendinnen Nicole en Celeste vanuit Broekpolder komen fietsen. „Nicole vroeg ’ga je mee’ en ik had niets beters te doen.” Ze smullen van een oriëntaalse makreel Gadogado. Ze vinden het gezellig maar of ze lang blijven is nog de vraag. „Want ’bloody hot’ is het wel”, lacht Nicole.

Vanaf het muziekpodium waaieren de sfeervolle akoestische klanken van Ampless over het in de zon zinderende festivalterrein uit, waar even later Homemade Lemonade naadloos op aansluit.

Vroeger woonde Sander Nieuwenhuizen in een flat hiertegenover en keek hij dagelijks uit op het kasteel. Vandaag vent hij vanuit een Italiaanse Piaggio Ape ambachtelijke croquetten en bitterballen. „De eerste twee uur was het rustig. Als mensen straks een biertje ophebben, past daar perfect een bitterbal bij.”

Joni en Carel zijn voor het eerst met hun Oerflappe Vegan Foodtruck present bij Bites & Beats. Voor een praatje hangt Joni over de toonbank, „De locatie is prachtig, het weer is mooi. We hebben zelfs een paar dezelfde gasten als gisteren op de Smaakmarkt in Wijk aan Zee die weer bij ons komen eten.”

Bij de andere lokale ondernemers gaan onder meer poffertjes, frieten, kip, vlees en ijs van hand tot hand en de kinderkermis en Ibizamarkt worden levendig bezocht. Eveline en Frank uit Beverwijk hebben zich met een drankje neergevlijd in het schaduwrijke gras van het talud naast de slotgracht. Tevreden kijkend, „het is heerlijk weer en we genieten van een beetje van alles.”

Meer nieuws uit Kennemerland