Deltacommissaris: ’Regenwater moeten we langer vasthouden’

Deltacommissaris Peter Glas.
© foto valerie kuypers
Den Haag

Overtollig water zo snel mogelijk afvoeren. Dat was jarenlang het beleid. „Maar het is beter meer water in de bodem op te nemen. Dat is een goed middel om droogte tegen te gaan en wateroverlast bij hoosbuien te voorkomen.”

Deltacommissaris Peter Glas zet zich niet alleen in voor de bescherming tegen overstromingen door de zee en rivieren, hij houdt zich ook bezig met wateroverlast en droogte. De afgelopen jaren was al te zien wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering. Vorig jaar zomer was het heet en het was langdurig droog.

Dit jaar werden hitterecords gebroken en in het oosten en zuiden van het land is het nog altijd te droog ondanks de regen die de afgelopen weken is gevallen. Tijdens hete zomers ontstaan ook steeds vaker hevige buien. Dan valt er in korte tijd zoveel hemelwater, dat straten en kelders onderlopen.

Tuinen

„Daar moeten we met zijn allen op inspelen. Dat is geen taak van de rijksoverheid alleen, maar zeker ook van provincies, waterschappen, bedrijven en individuele burgers. Iedereen kan bijdragen. Wethouders moeten de wijken in om die boodschap uit te dragen. Een tuin met alleen maar tegels? Haal een deel weg en neem ook een waterton.”

Glas heeft zelf in Brabant bij de waterschappen gezien dat jarenlang het beleid was om regenwater zo snel mogelijk af te voeren. „Beken werden in de jaren zestig en zeventig rechtgetrokken. Nu worden ze weer slingerend gemaakt, zodat het water de tijd krijgt om in de bodem te zakken. In zijn algemeenheid zullen we meer water via de bodem moeten afvoeren in plaats van via het riool.”

Maatwerk

Maar daarbij kan de aanpak per wijk verschillen. „Maatwerk, want in de ene buurt is het juist te droog, verzakken woningen of is sprake van paalrot, terwijl elders juist kelders onder water staan.”

Ook moet zorgvuldig worden gekeken waar die miljoen nieuwe woningen worden neergezet. Is een polder die al steeds verder zakt, wel een goede plek? Behalve een watertoets, moet bij ieder bouwplan ook een hittestressplan worden gemaakt. „Nagenoeg alle gemeenten kijken al waar op hun grondgebied de kans op overstromingen het grootste is en waar het het heetst wordt. Deze zomer werd het op enkele plaatsen veertig graden Celsius, maar in steden was het vaak nog warmer. Daar blijft de hitte hangen. Daar is meer groen en blauw nodig, ofwel bomen, planten en water. Dat besef begint nu ook bij steeds meer bewoners van die steden te ontstaan.”

Meer blauw en groen nodig tegen hitte, wateroverlast en droogte

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen