Videoshow op gevel van het Westfries Museum [video]

Hoorn

De gevel van het Westfries Museum als achtergrond voor een videoshow. Vrijdagavond was de première van ’Twee graden’, het verhaal over de stad Hoorn in de Gouden Eeuw. Zo’n 400 tot 450 mensen waren hiervan getuigen.

Daarvoor veranderde de Roode Steen in een openluchttheater, waarbij de toeschouwers onder meer vanaf de terrassen de videoshow van een kwartier konden zien.

De voorstelling op de eerste van dertig avonden begon een kleine tien minuten later omdat het op de vaste tijd, 21 uur, net nog niet donker genoeg was.

De vertoning op de gevel van het tweede gebouw van het Westfries Museum duurt ruim tien minuten en ontpopt zich als een geschiedenisles vol bijzondere animaties, ondersteund door muziek en de heldere stem van Frederik de Groot.

Tekst gaat verder na video.

Een verhaal over de kansen die Hoornse kooplieden zagen, toen door het veranderende klimaat graanoogsten in zuidelijk Europa mislukten. Ze haalden graan uit het noorden en namen wijn en andere kostbaarheden mee terug vanuit het zuiden. Het luidde de gouden eeuw in.

Geschiedenis heeft ons nog nog zo veel te vertellen, klonk het. ,,Bij voorbeeld wanneer het tijd is om de koers te verleggen’’, klinkt de stem, terwijl twee ijsbeertjes beteuterd op de rand van een afgebroken ijsberg staan. Als dat geen brug naar het heden is....

’Twee graden’ is tot en met vrijdag 22 september iedere avond vanaf 21 uur te zien.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons