Premium

RataPlan in beeld voor bewaakte fietsenstalling Stede Broec

RataPlan in beeld voor bewaakte fietsenstalling Stede Broec
De stalling Rataplan in Alkmaar.
Bovenkarspel

De inzet van de organisatie RataPlan maakt het haalbaar dat ook het NS station Bovenkarspel een bewaakte fietsenstalling krijgt. RataPlan in Heerhugowaard doet dit werk al bij ruim dertig stations in Nederland.

Volgens burgemeester en wethouders is de inzet van RataPlan een haalbare optie, die het verdient om verder te worden onderzocht. Begin dit jaar werd door de partij ODS het probleem aangekaart, vanwege het toenemende aantal fietsendiefstallen rondom het station aan de Middend. De politiek wil dat de fietsenstalling voortaan wordt bewaakt.

Het college heeft inmiddels drie opties tegen het licht gehouden. De eerste mogelijkheid is dat de gemeente een bewaakte stalling geheel overlaat aan de markt, oftewel ondernemers. In dat geval bepaalt Stede Broec de randvoorwaarden, zoals het inzetten van mensen die moeite hebben om aan betaald werk te komen. Het is nog maar de vraag of er een ’sociale onderneming’ of een commercieel bedrijf kan worden gevonden dat hier brood in ziet.

Daar tegenover staat de optie dat de gemeente de veiligheid rondom het NS station in eigen handen houdt.

In dat geval wordt Stede Broec de bouwer en eigenaar van een bewaakte stalling. Een samenwerking met WerkSaam ligt dan voor de hand, net zoals dat in Hoorn op de Veemarkt gebeurt.

De optie die het college nog beter bevalt, is om RataPlan erbij te halen. Het grote voordeel is namelijk dat deze organisatie al jarenlang stallingen bij NS stations in het land bewaakt en beheert. De band met de Spoorwegen is er al, en ook werknemers met een ’afstand tot de arbeidsmarkt’ kunnen worden ingezet. Daarom is het voorstel u om de komende maanden verder te praten met RataPlan.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen