Premium

Beverwijk gaat niet voor compensatiefonds voor overlast transformatorstation maar wil zich profileren als ’groene dynamo van de provincie’

Beverwijk gaat niet voor compensatiefonds voor overlast transformatorstation maar wil zich profileren als ’groene dynamo van de provincie’
In 2015 werkte Tennet aan het nieuwe 380KV netwerk in de Randstad. Daarvoor werd in Beverwijk, aan de A9, een klein transformatorstation aangelegd. Op de foto staat een van de zes meter hoge transformatoren daarvan. Het transformatorstation dat Tennet langs de Zeestraat tussen Wijk aan Zee en Beverwijk wil bouwen sluit uiteindelijk ook aan op het nieuwe 380kV netwerk. Op het transformatorstation langs de Zeestraat wordt alles een paar maatjes groter. De transformatoren worden er maximaal dertien meter hoog.
© Foto Bart Vuijk
Beverwijk

,,Compensatiefondsen in verband met hinder van windparken worden nooit ingesteld overheidsbedrijven als Tennet’’, zegt Rob Rietveld van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines. Compensatie voor Tennets transformatorstation bij Beverwijk zou dus van energiebedrijven moeten komen. De gemeente ziet andere winstkansen: Beverwijk kan goede sier maken met haar rol als groene dynamo en lobbyen voor extra werkgelegenheid en opleidingen.

Het opwekken van windenergie levert niet alleen maar voordelen op. Omwonenden van windparken ondervinden vaak hinder. Daarom worden soms gebiedsfondsen ingesteld ter compensatie daarvan.

Gebiedsfonds

VERDER LEZEN?

Altijd en overal toegang tot onze beste artikelen.

Meer nieuws uit Kennemerland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons