Premium

Huttendorpen mogelijk in problemen door strengere veiligheidsmaatregelen opvangtenten

Huttendorpen mogelijk in problemen door strengere veiligheidsmaatregelen opvangtenten
Onder toezicht van de brandweer werd vrijdagavond het huttendorp in Grootebrand in vuur en vlam gezet.
© Foto aangeleverd
Obdam

De strenge veiligheidseisen rond het gebruik van tenten bij evenementen als een huttendorp, brengen sommige organisaties in problemen.

De huttendorpen uit gemeente Koggenland kunnen terugkijken op succesvolle edities. Pas nu komt het nieuws naar buiten dat het evenement voor de plaatsen Ursem, Avenhorn en De Goorn aan een zijden draadje hing. Een krappe drie weken voor aanvang ontvingen deze locaties een schrijven van de gemeente, met daarin nieuwe maatregelen omtrent het gebruik van tenten.

,,We kregen te horen dat onze tenten te groot zijn en door het ontbreken van een ’tentboek’, ofwel certificaat, niet meer mochten worden gebruikt”, vertelt Myriam de Boer, bestuurslid van het huttendorp Obdam-Hensbroek. ,,Zo kort voor aanvang was het onmogelijk om nog iets anders te regelen. Daarom zijn we in gesprek gegaan met de gemeente. In eerste instantie hield deze voet bij stuk, na een tweede gesprek werd er meer welwillend opgetreden en is de nieuwe handhaving opgeschort tot volgend jaar.”

Certificaat

Twee jaar geleden schafte het huttendorp twee nieuwe tenten aan, met een afmeting van 96 vierkante meter. Helaas zonder certificaat, met vermelding van alle veiligheidseisen. ,,Daarnaast is de nieuwe toegestane afmeting 25 vierkante meter. Hoe wil je daar meer dan 250 kinderen in opvangen bij slecht weer?! We zijn aan het kijken hoe we de gemeente op andere gedachten kunnen brengen. Mocht dit niet lukken, zit er niets anders op dan de huidige tenten op Marktplaats aan te bieden om zo toch wat geld terug te genereren naar de stichting. We hebben wel een potje onvoorziene kosten, de naderende uitgaven liegen er niet om.” Volgens gemeente Koggenland loopt de kwestie al een paar jaar, en kon het geen verrassing zijn voor de huttenbouwers.

Geen probleem

Het aanschrijven van de huttendorpen in gemeente Koggenland lijkt een opzichzelfstaand gegeven. ,,Wij hebben in elk geval niets van de gemeente Hoorn vernomen”, reageert Stefanie Strijker van huttendorp Hoorn. ,,Dit zou overigens voor ons geen probleem opleveren. De tenten die wij kopen en huren, worden geleverd met de benodigde certificaten om een vergunning aan te vragen. Eens in de paar jaar laten wij deze inspecteren en krijgen dan een nieuw certificaat. Vorig jaar heeft de brandweer tijdens de opbouw onze tenten nog op brandveiligheid getest.” Volgens Strijker kost het aanvragen van een apart certificaat een berg geld. ,,Je kunt misschien nog beter een nieuwe tent mét tentboek aanschaffen.”

Het kinderhuttendorp in Andijk bestaat precies tien jaar. Hier heeft de organisatie geluk gehad, volgens bestuurslid Bart Kuin. ,,Wij hebben recent de grote tenten met alle nodige keurmerken zelf aangeschaft”, vertelt hij. ,,We hebben midden op het terrein een enorme circustent staan, daar is ook niks mis mee. Gelukkig hoeven we niet opnieuw te investeren in veilige tenten.”

Brandveiligheid

De huttenbouw in Grootebroek werd vrijdagmiddag met een groot vuur afgesloten. Hierbij kwam de brandveiligheid van het dorp niet in gevaar. Onder leiding van de brandweer werd het hout in de brand gestoken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen