Wandelmarathon Le Champion vanuit Egmond aan Zee nog duurzamer

De wandelmarathon van begin dit jaar.
© Vincent van den Boogaard
Egmond aan Zee

De wandelmarathon die 25 en 26 januari volgend jaar vanuit Egmond aan Zee start, wordt nog duurzamer. Dit meldt organisator Le Champion.

Met de gemeente Bergen en de stichting Gejut lag de focus vorig jaar ook al op duurzaam. Zo werden deelnemers aangespoord afval op te rapen en mee te nemen naar de finish en waren er watertappunten waar men een bidon kon vullen.

,,De zogenoemde Beach Clean Up is er dit jaar ook weer, maar we pakken het nu grootser aan. Vorig jaar was een try out’’, aldus Jeroen Wouda van Le Champion. Gejut maakt van het afval kunstwerkjes, die te koop zijn en dat geld wordt weer besteed aan duurzaamheid. Le Champion wil verder zoveel mogelijk ’single use’-verpakkingen bannen via bijvoorbeeld de tappunten waar men een (duurzame) bidon kan vullen: ,,Door verpakkingen voor eenmalig gebruik te bannen, halveer je het afval van de posten.’’

Een nieuwigheid is dat de wandelmarathonshirts die dit jaar worden aangeboden, van gerecyclede petflessen zijn gemaakt.

De opbrengsten van de marathon worden aan een goed doel gegeven en dat is de komende keer duinbeheerder PWN. Doel is dat deze in de duinen plekken creëert waar vogels goed kunnen verblijven en dat komt dan weer ten goede aan het ecosysteem. PWN zelf helpt mee door de paden voor de marathon te onderhouden (bij sneeuw bijvoorbeeld) en zorgt voor de watertappunten.

De inschrijving voor de kwart, de halve of de hele marathon via www.lechampion.nl is inmiddels geopend en duurt tot 13 januari.

In eerdere jaren trok het evenement zo’n vijftienduizend mensen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen