Premium

Programmering Kennemer Theater was rond, maar toch nog plek voor kerstshow

1/2
Beverwijk

De programmering was rond, het theatermagazine al gedrukt en toen kwam er toch nog een voorstelling die directeur Rob Spannemaker van het Kennemer Theater absoluut wilde hebben: kerstshow ’It’s Christmas Time, The Snow Edition’ van het Haarlemse duo Chiel van Tok (30) en Matthijs van der Meer (26).

,,Ze hadden mij eigenlijk benaderd voor een nieuwe kleine zaalproductie”, zegt Spannemaker. ,,Vervolgens kwam de show ter sprake waarvoor ze afgelopen jaar in een oude kerk in Haarlem veel waardering kregen. Hun enthousiasme was aanstekelijk, het leek mij leuk om die productie eens in een grote zaal te plaatsen. Toevallig had ik die van ons in december nog een zaterdagavond beschikbaar. Het is kort dag en dus spannend, maar het leuke is dat we er nu ook meer bij betrokken zijn. Onze professionals verzorgen de marketing, dat hoeven Chiel en Matthijs nu niet zelf te doen. Misschien wordt het een jaarlijkse terugkerend iets.”

Fulltime

Van Tok is pianist, koordirigent, arrangeur én al jaren muziekprogrammeur. De laatste twee jaar produceerde hij tevens een kerstprogramma in de 19e eeuwse Groenmarktkerk in Haarlem. De eerste keer, onder regie van BN’er Barrie Stevens, deed zanger Van der Meer mee als presentator/scriptschrijver. Nu regisseert hij voor de tweede maal. Beiden werken fulltime: Van der Meer is bij het Amsterdamse Blue Circle redacteur voor tv-programma ’Dancing with the stars’, Van Tok dirigeert en werkt aan commerciële muziekproducties bij TRX Music in Haarlem.

Dit keer maken ze veel extra uren voor hun eerste eigen kerstshow in professionele theatersettting. ,,Pluche stoelen, groot podium, coulissen, decor, plafond waarin je dingen kunt laten verdwijnen: helemaal geweldig”, aldus Van Tok. Vorig jaar hadden ze een kerstvoorstelling met de Britse West-End musicalster Jenna Lee-James. Ze zijn trots opnieuw een bijzondere hoofdfiguur te presenteren. Winterkoning Jack Frost wordt gespeeld door Noordwijker Paul van Gorcum. ,,86 jaar en de energie spat er vanaf. Ko van Dijk, Jos Brink, Frank Sanders, Pia Beck: met wie heeft hij in die misschien wel zeventig jaar níet gewerkt? Hij heeft ballet gedaan en als stemacteur is hij bijvoorbeeld in Disney-films te horen. Paul trekt alles naar een hoog niveau. Zó ervaren, zó inspirerend, echt een topper.”

Voor de kerstsongs ’met achtkoppig orkest en theatrale omlijsting’ zoekt het duo ook in de IJmond naar talent in zang en dans. Bij het formeren van de groep Holly Jolly Kids (10-17 jaar) gaat het om de combinatie van tappen, zang en podiumpresentatie. ,,We hebben professional Danny Poetiray uit Heemstede die een masterclass tapdansen geeft.” Volwassenen worden gezocht voor het productiekoor. ,,Ze moeten met hun Nederlandse stem toch goed kunnen zingen in Amerikaans-Engelse musicalstijl.”

Meedoen

Wie aan de show wil meedoen, kan zich melden via itschristmastime.nl/masterclass-2019. Inschrijven kan tot 15 september.

Kerstmusical ’It’s Christmas’, op 14 december in de grote zaal van het Kennemer Theater in Beverwijk. Aanvang 20 uur, kaarten vanaf €22,50. Info: kennemertheater.nl of 0251-221453.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen