Inspectie van huizen langs Westerdijk Hoorn

Inspectie van huizen langs Westerdijk Hoorn
De Noordse steen langs de dijk bij De Grote Waal: hier kan een strand komen.
© Foto HMC
Hoorn

Alle gebouwen die langs de Westerdijk in Hoorn en de IJsselmeerdijk bij Scharwoude staan, worden de komende weken geïnspecteerd. Op die manier wordt de huidige staat vastgelegd, vooruitlopend op mogelijke schade door de dijkversterking.

De inspecties worden uitgevoerd door een expertisebureau, in opdracht van de Alliantie Markermeerdijken. Het gaat om een ’bouwkundige opname’, zodat de huidige staat van de huizen en kantoren is vastgelegd. Ook al zal het werk zorgvuldig gebeuren, volgens de Alliantie is er altijd een risico dat door het grondwerk scheuren of breuken in het metselwerk ontstaan.

Bodem

Dat kan worden veroorzaakt door de slappe bodem in West-Friesland. Daarnaast staan er langs de dijk ook oudere gebouwen, die al snel vatbaar zijn voor ’bewegingen’ in de ondergrond. In dat geval is de opname beschikbaar als het ‘bewijs’ voor de verdere afhandeling.

Dit betekent dat de betrokken bewoners in het werkvlak vanaf de Westerdijk bij Hoorn tot de dijk bij Scharwoude iemand langs gaan krijgen voor een inspectie. Het bureau Van Monsjou & Partners wil buitengevels wanden, plafonds en vloeren controleren en met een camera vastleggen. Het eindresultaat is een rapport, dat digitaal wordt bewaard.

De dijk is van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Die heeft in het verleden ook het dijkvak tussen Enkhuizen en Hoorn op hoogte gebracht. Bij dit kostbare projecten ging het op een aantal plekken mis, onder meer bij een huisje in Oosterleek. Het herstel duurde hier jaren, omdat er onduidelijkheid was rond de verzekering en de oorzaak door de dijkversterking. De opzet om nu vooraf een bureau de bouwkundige staat te laten opmaken langs het het dijkvak, kan mogelijk dit soort slepende discussies voorkomen.

Steen

De Alliantie Markermeerdijken wil voor de dijkversterking tussen Hoorn en Amsterdam-Noord op veel plekken de soms eeuwenoude dijkbekleding met Noordse stenen aanpassen of veranderen.

De vraag is op welke plekken een nieuwe, moderne steenbekleding kan worden aangelegd, en op welke dijkvlakken de historische aankleding van de dijk weer kan terug komen.

In het huidige plan gaat de Alliantie ervan uit dat het dijkvlak voor de oude Hoornse binnenstad na de ingreep opnieuw wordt bekleed met historische stenen.

Strand

Daarna volgt een dijkvak richting de wijk Grote Waal: hier is het plan in ontwikkeling voor een stadsstrand voor de dijk.

De rest van de Westerdijk blijft in de huidige plannen ongeschonden, zij het dat er voor de oever bij Scharwoude wordt gedacht aan een ’extra’ oeverdijk. De ’kaap’ nabij het doorbraakmonument tussen Scharwoude en Oudendijk krijgt na de ingreep weer de oude stenen rand terug.

De Alliantie verzorgt op donderdag 12 september voor betrokkenen een bijeenkomst over de uitwerking van de keuzes. Die is vanaf 19 uur in het informatiecentrum nabij Katwoude.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons