Onderzoek van Hilversumse rekenkamer wijst raad op verbeterpunten: ’Visie jeugdhulp ontbreekt’

Onderzoek van Hilversumse rekenkamer wijst raad op verbeterpunten: ’Visie jeugdhulp ontbreekt’
© Foto: Archieffoto
Hilversum

De Hilversumse rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar jeugdhulp in Hilversum. Daarbij is het tot de volgende conclusies gekomen: de waardering is hoog maar een lokale visie en overzicht van het werkveld ontbreken.

De rekenkamer is een onafhankelijk orgaan dat erop toe ziet dat het gemeentelijke beleid rechtmatig, doelmatig en doeltreffend is. Ditmaal nam het jeugdhulp onder de loep. Sinds 2015 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor hulp aan zeer kwetsbare cliënten. Er is onderzocht of de jeugdhulp sinds die tijd beter en goedkoper is geworden, zoals toentertijd is afgesproken.

De jeugdhulp in Hilversum is zo geregeld dat het onderdeel is van het Sociaal Plein. Hilversum voert de hulp niet zelf uit, zoals veel andere gemeentes wel doen. Uit het onderzoek is gebleken dat ouders en jeugdigen de toegang tot jeugdhulp via het Sociaal Plein goed vinden. De dienstverlening krijgt gemiddeld een 8,8. De rekenkamer adviseert daarom om met deze werkwijze door te gaan.

Verbeterpunten

Wel is een verbeterslag te maken op de koppeling van vraag en aanbod. Volgens de rekenkamer is het aanbod van hulpaanbieders erg groot. Het voordeel is dat ouders en kinderen zelf een keuze kunnen maken, het is echter ook zo dat zij wellicht door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Scholen, huisartsen, en hulpaanbieders geven aan geen goed overzicht te hebben van alle partijen die hulp leveren en bijdragen aan het leveren van hulp, zo blijkt uit het onderzoek. De rekenkamer denkt dat veel winst is te behalen door bijvoorbeeld een zorgkaart te maken waardoor er meer inzicht en overzicht komt van het werkveld.

’De financiering van jeugdhulp is complex en niet goed inzichtelijk voor raadsleden’, zo laat de rekenkamer verder weten. ’Hierdoor is het lastig, zo niet onmogelijk, voor de gemeenteraad, om een goed beeld van de cijfers te krijgen’. Ook is het lastig om grip te krijgen op de uitgaven. ’Hoewel de gemeente geen directe invloed heeft op het verwijsproces door de huisarts, moet de gemeente de jeugdhulp waarnaar is doorverwezen wel betalen. Hierdoor is in feite geen financiële sturing door de gemeente mogelijk.’ Ook een lokale visie op wat Hilversum wil bereiken met jeugdhulp ontbreekt volgens de rekenkamer. Het advies aan de gemeenteraad is om deze snel te ontwikkelen.

Meer nieuws uit Gooi

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons