Premium

Column 60 seconden: Balgevoel

Column 60 seconden: Balgevoel
Gerard met zachte g.

Daar sjokt een man met een zakje ballen het sportcomplex De Munnik in Purmerend op. Wordt het voetbal? Wordt het hockey, of kogelstoten bij de atletiekvereniging?

Hij loopt door, helemaal tot het eind. Hier wordt gegooid door de Purmer Boules. Jeu de boules, is dat een sport dan?

,,Jazeker’’, zegt Gerard Stevens. Gerard met een zachte g, want oorspronkelijk komt hij uit Venlo. Trok op zijn zesentwintigste naar het westen. Werkte van olie tot incasso en heeft nu genoeg geïncasseerd om te pensioneren. En een balletje te gooien op hoog niveau, want Gerard speelt in de nationale petanquecompetitie. ,,Natuurlijk is het een sport, alleen al vanwege het wedstrijdelement. Maar je bent ook de hele tijd in beweging.’’ Er zijn zelfs spelers die last van een gooiarm krijgen. Dan kunnen ze meteen naar de fysio die als sponsor op de borden rond de velden prijkt met de reclameleus: ’As bewegen een probleem is.’

Als het oppakken van de bal een probleem wordt, hebben ze een touwtje met een magneet. Gerard doet daar niet aan, want gaat nog soepel door de knieën. Maar vandaag heeft hij kantinedienst. Dit is waarschijnlijk de enige sportclub op het complex waar vóór de wedstrijd de rode wijn al wordt ontkurkt. Nou ja, ontschroefd tegenwoordig.

Eerst een glaasje rood, dan een balletje mikken. Misschien wel goed voor het balgevoel, want dat moet je volgens Gerard hebben. En de juiste maat ballen. Mijn hand past om maatje 73. Gerard gooit met 71.

Vanuit een cirkel wordt de but gegooid, het kleine houten balletje. Dan de stalen bal er zo dicht mogelijk bij mikken. ,,Ik ben geen natuurtalent, maar ik heb het wel geleerd de afgelopen zes jaar. Nee, op de camping heb ik nog nooit jeu de boules gespeeld. Het is allemaal hier begonnen.’’ Wordt het gevaarlijk, dan treedt er een tireur in het strijdperk die de bal van de tegenstander wegkaatst en dan op het plekje gaat liggen. ,,Dan heb je een carreau gegooid. Ik probeer dat wel eens, maar het is moeilijk. Ik ben meer een placeur.’’

Rien Floris

Meer nieuws uit Waterland