Vijfsterrenbeweging praat met sociaaldemocraten

Vijfsterrenbeweging praat met sociaaldemocraten
Rome

In de zoektocht naar een mogelijke nieuwe Italiaanse regeringscoalitie hebben de Vijfsterrenbeweging en de sociaaldemocratische PD vrijdag gesprekken gevoerd. De gesprekken zijn noodzakelijk nadat coalitiegenoot Lega de regering had opgeblazen die zij samen met de Vijfsterrenbeweging vormde.

Partijleider Matteo Salvini van de rechts-populistische Lega trok de stekker uit het kabinet en wil snelle verkiezingen. Hij hoopt zo op een sterker mandaat van de kiezers en een regering te kunnen vormen met de nog rechtsere partij Fratelli d'Italia.

President Sergio Mattarella van Italië, die als enige nieuwe verkiezingen kan uitschrijven, wil daar nog niet aan en heeft de PD en de populistische Vijfsterrenbeweging meer tijd gegeven. Wel wil hij "snelle beslissingen". Beide partijen tonen zich, ondanks dat ze op veel punten zoals Europa diametraal tegenover elkaar staan, optimistisch.

"We kunnen zeker beginnen met elkaar te werken", aldus PD-chef Nicola Zingaretti over een tienpuntenplan dat de Vijfsterrenbeweging heeft voorgelegd. Ook de fractievoorzitter van de PD in de Senaat, Andrea Marcucci toonde zich "optimistisch en vol vertrouwen".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.