Premium

Vader en zoon verdacht van ’grove wraakactie’ in de bosjes van het Bolwerk: ’Klappen in hele park te horen’

Vader en zoon verdacht van ’grove wraakactie’ in de bosjes van het Bolwerk: ’Klappen in hele park te horen’
© Foto: ANP/Lex van Lieshout
Alkmaar

Een zestigjarige man met ontbloot bovenlijf verdwijnt in de bosjes van het Alkmaarse park het Bolwerk. Hij rookt een bolletje crack. Even later verdwijnt de 32-jarige A.R in de bosjes. ’Om te plassen’. Diens 61-jarige vader vader F.R. en een man in wit T-shirt en een grote rastamuts volgen kort daarna. Tot slot een man met een roze korte broek.

Enkele minuten ligt de crackroker bebloed, bont en blauw op de grond. Hij houdt er een posttraumatische stressstoornis aan over.

Gisteren moesten vader F. en zoon A. zich verantwoorden voor de rechter voor poging tot doodslag.

Zij ontkennen het slachtoffer afgeranseld te hebben in het park afgelopen april. ,,Ik heb hem met geen vinger aangeraakt’’, houdt A. vol. ,,Ik heb geprobeerd mijn vader tegen te houden. Ik ben er tussen gaan staan.’’ F: ,,Ik heb hem twee of drie tikken op de smoel gegeven. Doodslag? Het was niet de bedoeling hem dood te slaan.’’

A.R was er toevallig, zegt-ie tegen de rechter. Op de bewuste aprilmiddag zit hij in een Audi met de man met de rastamuts, als zijn vader belt vanuit het park. Doet-ie tig keer per dag. R. is al in de buurt, hij wil een broodje halen bij het parkcafé. Bij aankomst zegt hij zijn vader en een andere bekende gedag. Volgende stop: de bosjes. ,,Ik had hoge nood’’, verklaart hij later. Vader F. hoort geschreeuw en duikt ook de bosjes in.

De derde man, met de rastamuts, stond niet voor de rechter. Die is nog voortvluchtig. Onvindbaar.

Roze broek

De man met de korte roze broek? Die heeft alles gezien, zegt hij. Zowel A. als F. zou slaand en schoppend los gegaan zijn op het slachtoffer. F. zou een flesje bier kapot geslagen hebben op het slachtoffer. De derde man zou met een honkbalknuppel te werk gegaan zijn.

Een aannemelijk verhaal, volgens de officier van justitie. Het komt overeen met het medisch verslag, dat wonden vaststelde overeenkomstig met dat van een stomp voorwerp. Ook zijn er meerdere getuigen die rake klappen zagen en hoorden. Zo verklaarde er een: ,,De klappen waren in het hele park te horen.’’ Een van de getuigen had 112 gebeld en deed melding van de knuppel.

De officier vindt uiteindelijk poging tot doodslag te ver gaan, want er zijn geen breuken of interne bloedingen vastgesteld. Ze vindt een zware variant van poging zwaar lichamelijk letsel gepast. Ze kiest voor een zware variant, vanwege de vooropgezette aard van de daad.

Het slachtoffer en de 61-jarige verdachte kennen elkaar al langer. Er is al zeven jaar kwaad bloed tussen de twee. De officier: ,,Het plasverhaal is ongeloofwaardig. Er is zeer grof gehandeld. Het was een grove wraakactie. Er wordt nu spijt geuit, maar het is hier geen vrijstaat waarin je iemand te grazen kunt nemen.’’

Er is acht maanden gevangenis geëist en twee jaar voorwaardelijk voor beide mannen. Uitspraak over twee weken. De zoektocht naar de man met de rastamuts gaat voort.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen