Sportgala in Schagen voor wethouder Kruit niet uitgesloten mits er draagvlak is en voldoende financiële basis

Willem van der Voort tussen de winnaars vorig jaar van het naar hem vernoemde sprintcircuit voor triatleten weet als geen ander hoe hij een gala van de grond kan krijgen.
© Archieffoto
Schagen

Het traditionele gemeentelijke Sportgala in Den Helder maakt begin volgend jaar een grootse rentree. Ook Hollands Kroon kent momenten om sportieve prestaties te eren. In Schagen blijft het bij een Compliment maar wordt een alternatief niet uitgesloten.

Want sport verbindt mensen, zegt de verantwoordelijke wethouder Joke Kruit. Maar of dat ook meteen de weg vrij kan maken voor een gala hangt af van een aantal factoren. ,,Om te beginnen moet er draagvlak voor zijn in de gemeente. En financiën spelen een belangrijke rol.’’

Over het sportieve karakter van de gemeente: ,,Ook wij zetten sporters graag in de belangstelling. Niet alleen vanwege hun prestaties of hun betekenis als voorbeeld voor een gezonde samenleving. Ook omdat achter hun prestaties zoveel meer schuilt, zoals focus, discipline, volhouden, passie en plezier. Daarvoor delen we regelmatig een Schager Compliment uit’’, aldus Kruit.

Maar geen gemeentelijke sportprijs of -trofee zoals die al zeker sinds de jaren zeventig in Den Helder worden uitgereikt. Daar kwam eind vorige eeuw ook een Parade der Kampioenen bij. Sinds Sportservice medeorganisator werd rond 2004/2005 is het een gala geworden. Met op de bühne van schouwburg de Kampanje jaarlijks een bont gezelschap sporters. De voorwaarde dat ze op het hoogste niveau een titel moesten hebben behaald om in aanmerking te komen is met ingang van deze nieuwe versie vervallen.

Wethouder sportzaken Peter de Vrij: ,Een ieder die sport, kan op zijn of haar niveau een grootse prestatie neerzetten. Of dat nou in het vierde team van een tennisclub is, of bij de jongste handbaljeugd.’’ De voordracht komt, als in het verleden, niet meer via de Sportfederatie. Familie, vrienden, clubbestuur of de sporter zelf kunnen een voorzet geven door iemand aan te melden.

Meer nieuws uit Sport Schagen

Meest gelezen