Premium

Opinie: Zwaaien naar de Britten past in Wijk aan Zeese traditie

Opinie: Zwaaien naar de Britten past in Wijk aan Zeese traditie

Wijk aan Zee kent een rijke traditie als het gaat om ludieke acties tegen megalomane overheidsplannen en ander onheil.

Zo werd in de jaren negentig door de actiegroep ’Laat de Kust met Rust’ met succes geprotesteerd tegen de opslag van miljoenen kubieke meters vervuild slib bij Wijk aan Zee. En toen er serieus plannen waren om pal voor de kust van Wijk aan Zee een vliegveld in zee aan te leggen, zette het hele dorp demonstratief alle huizen te koop. Ludieke acties zeker maar vaak ook gewoon met concrete resultaten.

Zo zou het Ron Toekook met zijn Brexit uitzwaaifeestje op het strand van Wijk aan Zee ook wel eens kunnen vergaan. Wat begon met een oproepje op Facebook is inmiddels uitgemond in wereldnieuws.

Van alle kanten wordt de Beverwijker benaderd met interviewverzoeken over zijn Brexitparty op 31 oktober, de datum waarop het Verenigd Koninkrijk als het aan de Brtise premier Boris Johnson ligt definitief uit de Europese Unie stapt.

Tot nu toe hebben al 10.000 mensen aangegeven dat ze er op 31 oktober bij willen zijn. Begrijpelijk dat Beverwijks burgemeester Martijn Smit komende dinsdag met de initiatiefnemers rond de tafel gaat zitten om ’de haken en ogen’ aan zo’n logistieke operatie eens grondig door te nemen.

Inmiddels schijnen in meer plaatsen langs de kust stemmen op te gaan om het Wijk aan Zeese idee te kopiëren. Zo zou de burgemeester van Katwijk zoiets ook wel zien zitten. Lekker origineel! Hoewel: doe maar. En dan van Den Helder tot Vlissingen. Hoe meer spreiding van al die uitzwaaiers, hoe minder kans op een verkeerschaos in Wijk aan Zee.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen