Premium

Jaap Bley (75), blij met eindelijk nieuwe rijbewijs

Jaap Bley (75), blij met eindelijk nieuwe rijbewijs
Jaap Bley kan met zijn 75 jaar gewoon auto blijven rijden. Maar dat kostte hem flink wat moeite.
© Foto Pascal Fielmich
Zaandam

Jaap Bley is blij, blij met zijn nieuwe rijbewijs. En dat was beslist geen zekerheidje. Het duurde al met al zeven maanden, net voordat zijn oude rijbewijs zou verlopen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen heeft de 75-jarige Zaandammer het leven zuur gemaakt. „Ze hebben mij zelfs voor leugenaar uitgemaakt.”

Elke keer dat het CBR in het nieuws is, staan de nekharen van Jaap Bley recht omhoog. Er komt nog net geen stoom uit zijn oren. Maar hij kan zijn eigen voorbije administratieve martelgang inmiddels wel beschouwend analyseren. „Alle systemen bij het CBR zijn ingericht op digitale verwerking en de klanten, de meeste 75-plussers, schrijven nog brieven. Daar kan het CBR niet mee omgaan. Mijn advies: stuur alles aangetekend.”

Zaandammer zit CBR zeven maanden op de huid

Zeven maanden voor het verlopen van zijn rijbewijs – het moment dat je 75 wordt – heeft hij zijn zogenoemde ’eigen verklaring’ opgestuurd. Daarin vermeldt Bley eerlijk dat hij Diabetes 2 heeft en problemen met de nieren. „Dat moet je doen. Ben je niet eerlijk en gebeurt er wat, dan ben je echt de sigaar.”

Twee weken later ontvangt hij de keuringspapieren en wordt een week later goedgekeurd door de huisarts. Opgelucht door de snelle opvolging maakt hij kopieën en stuurt het originele keuringsrapport aangetekend naar het CBR. Alles in orde? Niet echt. Hij krijgt een brief van het CBR dat hij zich (opnieuw) moet laten keuren voor diabetes en nieren. „Ze hebben gewoon het rapport niet gelezen. Maar ja, ik wil geen gedonder, dus vooruit maar. Weer 40 euro kwijt.”

’U liegt’

Weer papieren gekopieerd en origineel aangetekend verzonden. „Na vier maanden nog geen rijbewijs, maar eens gebeld. Hebben ze ’het tweede keuringsrapport nooit gehad’. Post NL gebeld en afleverbewijs en tijdstip opgevraagd. Weer gebeld, gezegd: hij is wel degelijk bij het CBR bezorgd, ik heb een afleverbewijs van Post NL inclusief tijdstip. Word ik er na 45 minuten wachten uitgegooid met de woorden: ’U liegt, dat kan de PTT helemaal niet zeggen’. Totale onzin, natuurlijk. Achteraf blijkt, want ik heb verder gevraagd, dat het tweede keuringsrapport op een ander bureau is beland en daar is blijven liggen.”

Op advies van een bevriend advocaat stuurt Bley een brief (aangetekend) waarin hij CBR aansprakelijk stelt voor verder te maken kosten. Inmiddels is hij nu zes maanden onderweg. Tot zijn grote blijdschap krijgt hij twee weken voor zijn verjaardag alsnog een brief dat hij een nieuw rijbewijs ’mag’ aanvragen op het Stadskantoor in Zaandam. „Van achter de balie hoor je dan: ’ach meneer, wij krijgen hier mensen die zeggen wel anderhalf jaar bezig te zijn geweest voor hun nieuwe rijbewijs’. Ik hoor het zelf ook van leeftijdsgenoten, als je niet mondig bent, kun je zomaar in de onderste bureaulade belanden.”

Bley denkt zelf, dat zijn vasthoudendheid en nauwgezette administratie hebben geholpen. „Dat moet iedereen doen, ook al kost het steeds extra geld. Het is te gek voor woorden, natuurlijk. Aan de andere kant: voor de komende vijf jaar heb ik een rijbewijs. Daarna zien we wel verder.”

Reactie CBR

Het CBR reageert: „We vinden het erg vervelend dat meneer Bley zoveel moeite heeft gehad bij het vernieuwen van zijn rijbewijs. Er zijn inderdaad langere doorlooptijden en dat spijt ons. Ons advies aan klanten die het rijbewijs verlengen: Stuur de gezondheidsverklaring digitaal naar het CBR, via de CBR-website ’Mijn CBR’. Moet je een arts of medisch specialist raadplegen, begin dan vijf maanden voor het verlopen van het rijbewijs. Vroeg beginnen met de aanvraag is overigens geen garantie dat het rijbewijs sneller wordt afgegeven. Sinds dit voorjaar geven wij voorrang aan mensen van wie het rijbewijs binnenkort verloopt, of al is verlopen.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen