Herinnering van lezeres: ’De extra bloeddonoren waren allen rood of kastanjebruin’

Herinnering van lezeres: ’De extra bloeddonoren waren allen rood of kastanjebruin’
Erik Sistermans.
© Anita Edridge/Amsterdam UMC
Tilburg

Omdat vrijdag de Roodharigendagen beginnen in Tilburg, riep de krant lezers op te reageren op de vraag: Is het fijn roodharig te zijn? Erna van Beusekom-Rijbroek herinnerde zich een voorval uit midden jaren zeventig, toen zij voor de Bloedbank werkte in Amsterdam, dat ze onder de aandacht van Erik Sistermans bracht.

Sistermans is hoofd genoomtherapie van het Amsterdam Umc en vertelde afgelopen zaterdag in deze krant over hoe het genetisch zit met roodharigheid. Van Beusekom kreeg daardoor weer voor haar geest, wat ze meemaakte indertijd.

Tijdens een weekenddienst moesten er minstens twintig doneren extra komen in verband met een grote bloeding in een ziekenhuis. Met taxi’s werden ze opgehaald, één zelfs van de nabijheid van de Belgische grens. Het ging om AB positief en negatief voor één patiënt. Het viel haar en een collega van haar op, dat er louter rode en kastanjekleurige donoren binnenkwamen.

Sistermans spreekt in zijn reactie van ’een interessante observatie, waar ik eerlijk gezegd nog niet eerder van had gehoord’.

Als twee erfelijke eigenschappen gezamenlijk overerven, kan dat alleen als de genen die coderen voor deze eigenschappen naast elkaar op hetzelfde chromosoom liggen. ,,Voor de genen betrokken bij rood haar en bij de AB0 bloedgroepen is dat helaas niet het geval. Het MC1R gen dat betrokken is bij rood haar ligt op chromosoom 16, en het AB0 gen ligt op chromosoom 9’’, aldus Sistermans, die dus geen verklaring heeft kunnen vinden voor haar observatie, ’wat niet wil zeggen dat deze niet correct is’.

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons