Rode Kruis vreest voor inzet op evenementen, flink meer vrijwillige EHBO’ers nodig

1/2
Alkmaar

Het Rode Kruis heeft flink meer vrijwillige EHBO’ers nodig om in te zetten tijdens evenementen. Tenminste, als het Rode Kruis ook in de toekomst aan de toenemende vraag wil kunnen voldoen. Dit zegt voorzitter Frank Schaap van de afdeling Noord-Kennemerland.

Schaap ziet in deze regio een ’explosie aan evenementen’ waar de EHBO’ers van het Rode Kruis aanwezig moeten zijn. Organisatoren zijn verplicht om bij hun evenement de Eerste Hulp te regelen. Daarvoor kloppen ze aan bij het Rode Kruis, dat in Noord-Kennemerland een poule van zo’n 150 vrijwilligers heeft. Maar omdat er zo veel, en steeds meer, wordt georganiseerd, ziet Schaap de druk op zijn organisatie toenemen.

Vandaar dat het Rode Kruis dringend op zoek is naar nieuwe vrijwilligers. Ze hebben er zo’n veertig, liefst vijftig extra nodig, schat Schaap in. Hij zal niet zeggen dat het Rode Kruis anders ’nee’ moet verkopen aan organisatoren. „Maar ik maak me wel zorgen over de toekomst. Met name in Noord-Kennemerland wordt heel veel georganiseerd en dat is leuk. Maar er zit ook een eind aan het beroep dat we kunnen doen op onze vrijwilligers.”

Vergunning

Uiteindelijk is het ook een probleem van organisatoren: is er geen EHBO-zorg geregeld dan geeft de gemeente geen vergunning. Schaap: „Maar dat zou mijn eer te na zijn. Gelukkig is het Rode Kruis een grote organisatie, regio’s helpen elkaar ook. Het is in eerste instantie ons probleem, maar dát we een probleem hebben is duidelijk.”

Inmiddels zijn er 175 evenementen in Noord-Kennemerland waar EHBO bij moet zijn. Van de Kaasmarkt tot de marathon van Egmond. AZ wordt geteld als één, maar telt jaarlijks 35 wedstrijden waar telkens zestien EHBO’ers bij zijn.

De Alkmaarse kermis vergt een week lang inzet. Denk verder aan de City Run, alle festivals, de honderden blaren die geprikt moeten worden tijdens de wandelvierdaagse. Tijdens Alkmaar Ontzet is men met veertig EHBO’ers paraat. Afgelopen weekeinde was de Koedijker Gondelvaart, waar ze waren met hun ’bike team’ – op de fiets kun je je langs het parcours snel verplaatsen.

EHBO’ers zijn er eigenlijk altijd, maar ze zijn onzichtbaar en wat ze doen blijft daardoor onderbelicht, gelooft voorzitter Frank Schaap van de EHBO-afdeling Noord-Kennemerland. „Onze vrijwilligers krijgen een training van twintig uur en draaien dan eerst mee onder begeleiding van een coach. Ze kunnen zo in het werk groeien. Je kunt ook gespecialiseerde cursussen volgen, met betrekking tot alcohol en drugs bijvoorbeeld, of toegespitst op wandelevenementen.”

Het is leuk werk, zegt Schaap. Sta je bij AZ, dan zie vaak ook wel wat van de wedstrijd. En afgelopen week waren ze mee naar Den Haag. De ene keer zal je een schaafwondje moeten behandelen, maar het kan ook zomaar zijn dat er iemand gereanimeerd moet worden. „Dat heeft een grote impact. Een EHBO’er moet stevig in de schoenen staan, niet in paniek raken en niet bij de eerste spetter bloed in katzwijm vallen. Mensen helpen is zeer bevredigend werk, het is een leuke en concrete manier om iets te doen voor de samenleving.”

Dancefeesten

Van een vrijwilliger wordt minimaal 32 uur inzet per jaar verwacht, maar er zijn er die honderden uren draaien. Schaap: „De gemiddelde leeftijd ligt op veertig jaar. Recent hebben we een flinke verjonging doorgemaakt. Dat is fijn, want je moet kunnen inspelen op de aard van het evenement. Maar het is ook weer niet zo dat je als EHBO’er uitsluitend op bijvoorbeeld dancefeesten kunt staan.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons