Commentaar: Burgemeester garandeerde veiligheid van stadion, met zijn ogen dicht

Rens Koldenhof

De Merwedebrug werd in oktober 2016 afgesloten voor zwaar verkeer. Bij een inspectie waren haarscheurtjes geconstateerd. De maatregel kwam net op tijd, concludeerde onderzoekers naderhand. De brug was anders vrijwel zeker binnen een paar dagen ingestort.

Een beter voorbeeld van de waarde van een grondige inspectie van dragende metaalconstructies is nauwelijks denkbaar. Rijkswaterstaat neemt die taak bijzonder serieus. Inspecteurs besteden uren tot een week - afhankelijk van de omvang van de brug - aan die klus. Ze doen röntgenonderzoek, bekijken warmtebeelden en maken desnoods een laserscan, om vast te kunnen stellen of de brug veilig is.

Helaas zijn niet alle inspecteurs zo serieus met hun taak bezig. Voetbalstadions worden ook ieder jaar gecontroleerd. De KNVB eist van iedere profclub een veiligheidsgarantie. Hierin wordt door de club en de gemeente waar de club speelt de veiligheid van het stadion gegarandeerd. De verklaring moet worden ondertekend door de burgemeester van de betrokken gemeente. Volgens de KNVB garanderen club en gemeente zo de veiligheid van het stadion. Het gaat daarbij om de brandveiligheid en de constructieve veiligheid.

Lees ook: Burgemeester en AZ gaven enkele maanden voor instorten dak de garantie dat het stadion veilig was. Is deze veiligheidsverklaring een wassen neus?

In Alkmaar bestond de controle dit voorjaar, net als ieder ander jaar, uit een visuele inspectie. Dat houdt in dat de brandweer even een kop om de deur stak. De constructie wordt volgens de gemeente alleen bij oplevering van een stadion door de gemeente gecontroleerd.

Zo’n veiligheidsverklaring is een wassen neus. En een burgemeester die op basis daarvan de veiligheid garandeert, doet dat met de ogen dicht.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.