Consumentenbond: Onvoldoende vitamine D in multivitamines peuters

Veel multivitamines voor peuters zijn niet afgestemd op de behoefte van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Bijna de helft bevat (veel) te weinig vitamine D en drie producten hebben een onaanvaardbaar hoge dosis vitamine A of foliumzuur.

De Consumentenbond onderzocht 37 multivitamines geschikt voor kinderen tot 4 jaar. Het advies voor deze groep is om dagelijks 10 microgram vitamine D bij te slikken om een zeldzame botziekte te voorkomen. Veel producten blijken minder dan die aanbevolen hoeveelheid te bevatten.

Sommige producten bevatten te hoge doseringen vitamines en mineralen, in enkele gevallen een veelvoud van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor peuters. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond hierover: ,,We roepen fabrikanten dringend op zorgvuldiger te zijn in het samenstellen van multivitamines voor deze jonge doelgroep”.

Omnivit Junior Gummies bevat meer vitamine A dan de aanvaardbare bovengrens die is vastgesteld door de Europese toezichthouder. Langdurig teveel vitamine A slikken kan vergiftiging veroorzaken. En in New Care Supplements Multi kinderen en Nurin Supplements kinder vitaminen & mineralen zit teveel foliumzuur.

Verwarrend

Fabrikanten zijn verplicht om op de etiketten de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per vitamine of mineraal voor volwassenen te vermelden. Maar kinderen hebben vaak veel minder nodig. ,,Dat moet echt anders”, zegt Sandra Molenaar. ,,Vijf jaar geleden hebben we dit al aangekaart bij het ministerie, maar helaas is er nog niets veranderd op het etiket. Het wordt hoog tijd dat producten bedoeld voor kinderen ook de voedingsadviezen voor kinderen vermelden.’

Meer informatie is te vinden op Test multivitamines peuters

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.