AZ begint ook tegen Royal Antwerp FC weer met een gelijkspel aan een Europees tweeluik

AZ begint ook tegen Royal Antwerp FC weer met een gelijkspel aan een Europees tweeluik
Myron Boadu, hier in kansrijke positie net niet trefzeker, hielp AZ in de 82e minuut aan de gelijkmaker tegen Royal Antwerp FC.
© Foto VI Images
Enschede

Opnieuw moet AZ aan de bak in de return van een Europese wedstrijd om de groepsfase van de Europa League te bereiken. Bleef het in de tweede én derde voorronde van dit toernooi tegen eerst BK Häcken en daarna FC Marioepol in de heenwedstrijd 0-0, ook tegen Royal Antwerp FC werd begonnen met een gelijkspel. In de Grolsch Veste van FC Twente werd het 1-1.

Ruim achtduizend supporters van AZ toonden zich vorige week bereid om hun club achterna te reizen voor de thuiswedstrijden in Den Haag. Enschede, zo bleek donderdagavond, is een ander verhaal. Voor het duel met Royal Antwerp FC namen er ongeveer vierduizend fans plaats op de stoeltjes van FC Twente. Omdat er vanuit België geen publiek welkom was, zorgde het in dat grote stadion, met wel dertigduizend zitplaatsen, voor een treurig decor.

Lees ook: Arrestaties bij voetbalstadion Enschede waar AZ tegen Royal Antwerp FC speelt

De eerste wedstrijd van het tweeluik dat toegang biedt tot het hoofdtoernooi van de Europa League had een andere achtergrond verdiend. AZ en Royal Antwerp FC immers maakten er een lekkere pot van om naar te kijken. Uiteindelijk kreeg deze dus geen winnaar. En wil AZ de klus ook tegen deze ploeg in de herkansing klaren, dan wacht het nog een flinke kluif.

Royal Antwerp FC, een bonte verzameling van nationaliteiten, toonde zich in Enschede immers een betere ploeg dan de eerdere twee opponenten in de Europese voorronden. De stugge en bij vlagen harde ploeg gunt een tegenstander niet veel kansen en is tegelijk koel voor het andere doel. In de 38e minuut leverde deze kwaliteit de bezoekers de 0-1 op. Een corner werd door Dieumerci Mbokani doorgekopt en van dichtbij binnen geschoten door Dylan Batubinsika. Dat de verdediger zo dicht voor het doel van AZ, dat het achterin net als zondag tegen FC Groningen moest doen zonder Stijn Wuytens, zo vrij stond mag het zichzelf aanrekenen.

De goal viel in een fase waarin AZ baas in ’eigen huis’ was. Nadat de eerste serieuze beschietingen nog van Belgische makelij waren nam AZ, na twee goede reddingen van Marco Bizot in het eerste kwartier, het heft stevig in handen. Steeds vloeiender werden de combinaties en steeds verder werden de bezoekers achteruit gedwongen.

Het resulteerde in goede kansen, vooral voor Calvin Stengs en Myron Boadu. Stengs wurmde zich op een vierkante meter tussen een aantal tegenstanders door, maar zag zijn schot daarna nog net gekraakt worden. Niet veel later omspeelde Boadu doelman Sinan Bolat, maar schoof hij de bal in het zijnet.

Na de pauze drong AZ aan, maar opnieuw kwam het niet tot scoren. Onder meer Boadu was dicht bij een treffer, maar de strakke voorzet van Owen Wijndal die hij alleen maar hoefde aan te raken vloog over het doel van Bolat heen. Royal Antwerp FC had toen al laten zien dat het ook vanuit een gesloten defensie voor gevaar kan zorgen. Zes minuten na rust al raakte Lior Refaelov de paal. De gepasseerde Bizot zag de bal via het aluminium precies in zijn handen terechtkomen.

In het laatste kwartier hielp rechtsback Buta van Royal Antwerp FC AZ een handje door voor de tweede keer geel en dus rood te krijgen. Het was reden voor Slot om rechtsback Jonas Svensson naar de kant te halen en Bjørn Johnsen binnen de lijnen te brengen voor extra stootkracht voorin. In de slotfase die volgde liepen de gemoederen af en toe hoog op, maar was het AZ dat het hoofd het koelst hield. Pal voor tijd tikte Boadu uit een voorzet van Idrissi de verdiende 1-1 binnen.

AZ: Bizot; Svensson (75. Johnsen), Hatzidiakos (69. Suguwara), Vlaar, Wijndal; Midtsjø, Ouwejan (60. Gudmundsson), Koopmeiners; Stengs, Boadu, Idrissi.

Antwerp FC: Bolat; Buta, Batubinsika, De Laet, Juklerod; Haroun, Hongla Yma II, Rodrigues, Refaelov (75. Arslanagic), Lamkel Ze (90+3 De Sart); Mbokani.

Meer nieuws uit AZ

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons