Premium

Lichtjesavond Alkmaar zet in op lichtkunst

Lichtjesavond Alkmaar zet in op lichtkunst
Sfeerimpressie van Lichtjesavond Alkmaar in 2017.
© Archieffoto jjfoto.nl/Jan Jong
Alkmaar

Een parade van meer dan 200 versierde en verlichte bootjes vaart zaterdagavond 31 augustus door de grachten van de binnenstad. Langs publiek, muziek en tijdens deze zesde editie van Lichtjesavond Alkmaar veel licht- en kunstobjecten, die het evenement nog sfeervoller maken.

Want daar wordt dit jaar meer op ingezet, zegt Nathalie Menke namens Lionsclub Alkmaar, organisator van het evenement. ,,Vorig jaar hadden we veel optredens, maar toen merkten we dat muziek over het water niet heel ver draagt. Het zag er wel leuk uit, maar kwam niet altijd even goed over. Daarom hebben we er nu voor gekozen meer met licht en kunst te doen. Een beetje als de Egmondse Fjoertoer’’, beaamt ze.

Zo pakken meteen vanaf de start bij de Schelphoek de Flyboarders, die voorgaande keren ook van de partij waren, ditmaal uit met een lichtshow. Op een flyboard beweeg je jezelf voort met behulp van een waterstraal. ,,Ze gaan voor de start uit en doen dat nu dus verlicht. Maar ze varen niet de hele route mee’’, benadrukt Ilse Ketzer van de Lichtjesavondcommissie van de Lionsclub. ,,Ze gaan vaak metershoog de lucht in en duiken dan als een dolfijn onder water. Dat gaat niet op de kleine grachtjes. Zij gaan op een gegeven moment het kanaal op.’’

Verder komen langs de route grote verlichte en bewegende zwanen voorbij. Op de Singel zorgt de Alkmaarse brandweer voor een watergordijn, waar een lasershow op wordt geprojecteerd. Luminousnova brengt langs het water in de binnenstad een hoelahoep-act met een grote verlichte hoepel. ,,En langs de kant hebben heel veel mensen hun huizen en tuinen verlicht’’, zegt Ketzer. ,,Wat mij vorig jaar opviel, is dat bij de Schelphoek de hele nieuwbouwwijk meedoet, zo leuk.’’

Centraal staan de honderden verlichte bootjes. Iedereen kan met een eigen bootje -dat onder de laagste bruggen door past!- meevaren (deelname 35 euro per boot) of als vip mee op een van de rondvaartboten (27,50 euro per persoon, inclusief hapje en drankje). De opbrengst gaat dit jaar naar Stichting Help-Elkander, die gezinnen met een klein budget een week op vakantie laat gaan.

www.lichtjesavondalkmaar.nl

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen