Gerard Vlaar schrijft herinneringen aan Hoorn op rijm

Gerard Vlaar schreef het boekje Hoorn in versjes.
© Foto Theo Groot
Hoorn

Dwalend door de stad Hoorn krijgt Gerard Vlaar (73) zijn hoofd niet stil. De sonnetten die herinneringen oproepen, komen spontaan bij hem op. Met ’Hoorn in versjes’ schetst de voormalig directeur van de Technische School Hoorn een beeld van herkenning.

Winkels die niet meer bestaan, kleine straatjes en markante persoonlijkheden. Gerard Vlaar heeft ze opgetekend in omarmend rijmen. „Ik gebruik aansprekende teksten zonder moeilijk taalgebruik. Ook omdat het om herinneringen gaat die ik als kind ervaren heb. Op die leeftijd schrijf je eenvoudig. Er heerst omtrent een gedicht vaak de klacht dat lezers er geen hout van begrijpen. Dat wil ik voorkomen.”

’Er geen hout van begrijpen’; de Neerlandicus maakt onbewust een bruggetje naar zijn verleden, waarin hij zijn werkzaam bestaan begon als timmerman. „Het ging er niet om wat je in je hoofd had, maar wat je vader deed. Mijn vader was in de wintermaanden vrachtwagenchauffeur, ’s zomers reed hij op een touringcar. Timmerman is een mooi vak, toch wist ik dat ik dat werk niet mijn hele leven zou doen.”

Dromen

Om zijn dromen na te jagen dook Gerard Vlaar met zijn neus in de boeken. „Avondschool heette dat in die tijd. Nu noemen ze dat studeren. Op de LTS verveelde ik me dood, ik was alleen goed in het vak Nederlands. Na de militaire dienst moest ik mijn algemene kennis opkrikken voordat ik leraar mocht worden.”

Het blokken in de avonduren werpt zijn vruchten af. Van docent bouwkunde groeit de dichter door tot directeur van de Technische School Hoorn aan de Johannes Poststraat. „Als leraar stapte ik al een wereld in waarvan ik had gedroomd. Toen werd ik directeur van de school die ik zelf had doorlopen.”

Op 62-jarige leeftijd gaat de schoolmeester met pensioen, maar stilzitten is er niet bij. „Ik ben voorzitter en regelaar van het zangkoor De Optimisten en doceer aan de leesclub van wijkcentrum De Grote Waal. Voor ’De Freules’, moet ik veel boeken lezen. En ik zit vrijwillig in de organisatie van het ’Ouderenfestival’ hier in Hoorn. Het schrijven van versjes gaat bij mij ’lopende vort’. Het tweede deel is al in de maak. Het timmeren heb ik overigens ook nooit gelaten: ik werk nog steeds met hout.”

’Hoorn in versjes’ is rechtstreeks te bestellen bij de schrijver: g.p.vlaar@ziggo.nl, € 8,95

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen