Escherhuis als reddingsboei; Baarn maakt vuist tegen winkelleegstand

1/2
Baarn

Het spook van de leegstand waart nog steeds rond in het Baarns centrum. Welgeteld 25 winkels staan er te huur. Toch mag de Baarnse middenstand als patiënt van het infuus af. Doorbraak is dat nu ook vastgoedbezitters zich verenigen en samen met de gemeente en winkeliers de handschoen oppakken. Ook moet een nieuw Eschermuseum de grote publiekstrekker worden.

,,Escher behoort tot de drie bekendste kunstenaars ter wereld en heeft een groot deel van zijn leven in Baarn gewoond. Hij moet het vliegwiel worden om meer reuring te krijgen”, aldus Jan de Weijer, voorzitter van de Coöperatieve vereniging van Ondernemers Centrum Baarn. Een werkgroep, waarin gemeente en de Escher Foundation zitten, is ermee bezig. Uniek is Baarn niet, want er zijn Eschermusea in Den Haag en Leeuwarden.

De andere toeristische parels liggen aan de rand van Baarn: Paleis Soestdijk als toekomstig kenniscentrum rond duurzaamheid met gepland hotel, Kasteel Groeneveld en Lage Vuursche met klimbos en pannenkoekenrestaurants. ,,Met Soestdijk rekenen we ons niet rijk. Het is oppassen voor een Efteling-effect. Mensen gaan naar het pretpark, maar komen niet in Kaatsheuvel. Vandaar dat Escherhuisplan in het centrum. Om een goede busverbinding te krijgen, niet alleen voor toeristen, maar ook voor de Noordschil en De Drie Eiken, praat Baarn met de provincie”, aldus De Weijer.

Soestdijk

In september vergadert de gemeenteraad over een actieprogramma Levendig Centrum Baarn. De Weijer spreekt van een kentering bij zijn achterban. ,,Alle neuzen staan nu weer dezelfde kant op.” Een harde kern van pandbezitters gaat een vereniging van eigenaren oprichten. De Weijer: ,,Leegstand is nog steeds een probleem, ook al zitten we onder het landelijk en provinciaal gemiddelde.”

Doel is dat de pandeigenaren elkaar op gedachten brengen wat de (wettelijke) mogelijkheden. Er zitten beleggers bij maar ook kleine pandeigenaren. De nieuwe gezamenlijke aanpak met de zogenoemde ’gouden driehoek’ van vastgoedeigenaren, middenstanders en gemeente heeft elders vruchten afgeworpen, bijvoorbeeld in steden als Beverwijk. ,,Daar is de leegstand bijna weg.”

Ruilverkaveling

De makelaars hoeven niet langer alleen in hun eigen vijver te vissen op zoek naar huurders, maar kunnen elkaar steun bieden. Met de vereniging van eigenaren is het gemakkelijker te komen tot ’herverkaveling’, oftewel het ruilen van winkels om een meer compact centrum te krijgen. ,,De Laanstraat en Brinkstraat zijn even lang als de Amsterdamse Kalverstraat en de Langestraat in Amersfoort. Voor een kern met iets meer dan 25.000 inwoners is dat te lang, waardoor Baarn te veel winkel vierkante meters heeft”, zo geeft het actieprogramma een voorzetje voor krimp van het winkelcentrum.

Pandeigenaren gaan samen met de gemeente kijken wat de mogelijkheden zijn om bepaalde leegstaande panden een woonbestemming te geven.

In veel centra wordt geklaagd over hoge huren. Volgens De Weijer zijn er welwillende eigenaren. ,,Een deel heeft de huur verlaagd. Het ligt niet zo simpel. De boekwaarde van een pand gaat dan wel naar beneden, maar ik weet er niet het fijne van. Eigenaren zijn ook bereid tot andere constructies. Als je iemand tijdelijk erin laat zitten, wil je die er nog wel uit krijgen.”

,,Op de eerste bijeenkomst van vastgoedeigenaren dit voorjaar was er al binnen vijf minuten een succes geboekt. Een eigenaar van een leeg opgeknapt pand aan de Laanstraat wilde voorkomen dat voorbijgangers in een zwart gat keken. Hij zocht kunstenaars voor zijn etalage. Zo was in no time huisvesting geregeld voor het Escherproject met basisscholieren, het eerste opstapje op weg naar een Eschermuseum”, aldus De Weijer.

De neus van De Weijer krult als het woord theater valt. ,,De Speeldoos in het centrum zou een fantastische zet zijn. Er zal behoefte zijn aan meer horeca voor verschillende doelgroepen. Initiatiefnemer projectontwikkelaar Johan Zijtveld van gebouw De Arcade maakt, denk ik, een goede kans. Het moet binnen dezelfde randvoorwaarden blijven. Ik zeg niet bij voorbaat ’ja’. Mocht het toch duurder uitpakken, dan willen we weten wat de financiële consequenties zijn voor de burger. Het zou een mooie plek voor het Escherhuis kunnen zijn”, lacht hij schalks.

Ook op de werving van nieuwe winkels in bepaalde branches wordt ingezet. De Weijer weet dat individuele verhuurders een (mislukte) poging hebben gedaan Action binnen te halen. Die vond de huidige ruimtes te klein. Action wil minimaal 1000 vierkante meter. Veel andere ketens zijn omgevallen. De kleding- en schoenenbranche heeft veel last van concurrentie op internet. Local heroes, speciaalzaken met meer service, moeten de kracht van het centrum vergroten.

Bezorgschaamte

’Beleving’ is de toverformule. ,,We doen heel veel aan evenementen waardoor mensen het gevoel hebben dat er altijd wel iets op zaterdag te doen is in het centrum”, zegt De Weijer. De internetverkoop groeit nog steeds, maar of die nog een enorme vlucht zal nemen is koffiedik kijken. ,,Straks krijgen we naast vliegschaamte ook bezorgschaamte met al die rondrijdende bestelauto’s”, lacht De Weijer.

Meer nieuws uit Gooi

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons