Premium

IWSC-prijs Zaanshine voor ’wereldse’ jenever

Adriaan Keyer met zijn IWSC-zilveren oude jenever Genièvre de Zaan.
© Archieffoto Pascal Fielmich

Adriaan Keyer had nooit gedacht dat zijn vapro-opleiding voor de procesindustrie hem ooit nog eens van pas kon komen als ’distillateur’. Hij werkte bij Forbo Krommenie in de linoleum. Tot zijn rikketik protesteerde en hij tegen een burnout aanliep. ,,Iemand tipte mij een distilleerderij te beginnen.’’ Drie jaar na de start wint Zaanshine Distilleerderij een internationale IWSC-prijs voor Keyers Genièvre de Zaan.

Genièvre de Zaan oftewel Zaanse jenever. Een oude jenever, ambachtelijk bereid, gemaakt van 100 procent moutwijn en de beste natuurlijke ingrediënten. En die vertelt Keyer niet, want dat is het geheim van de distillateur. Al een halve eeuw strijden distillateurs uit de hele wereld in de jaarlijkse International Wine & Spirit Competition. ,,Als je wilt weten waar je staat, dan is dit de jury die dat kan beoordelen. Alleen, om al na twee jaar zilver te winnen... Pffff. De wereld staat ineens op z’n kop. Ik zal een heel nieuw bedrijfsplan moeten schrijven’’, reageert Keyer nog steeds overdonderd.

Meer nieuws uit Waterland