Premium

IWSC-prijs Zaanshine voor ’wereldse’ jenever

IWSC-prijs Zaanshine voor ’wereldse’ jenever
Adriaan Keyer met zijn IWSC-zilveren oude jenever Genièvre de Zaan.
© Archieffoto Pascal Fielmich

Adriaan Keyer had nooit gedacht dat zijn vapro-opleiding voor de procesindustrie hem ooit nog eens van pas kon komen als ’distillateur’. Hij werkte bij Forbo Krommenie in de linoleum. Tot zijn rikketik protesteerde en hij tegen een burnout aanliep. ,,Iemand tipte mij een distilleerderij te beginnen.’’ Drie jaar na de start wint Zaanshine Distilleerderij een internationale IWSC-prijs voor Keyers Genièvre de Zaan.

Genièvre de Zaan oftewel Zaanse jenever. Een oude jenever, ambachtelijk bereid, gemaakt van 100 procent moutwijn en de beste natuurlijke ingrediënten. En die vertelt Keyer niet, want dat is het geheim van de distillateur. Al een halve eeuw strijden distillateurs uit de hele wereld in de jaarlijkse International Wine & Spirit Competition. ,,Als je wilt weten waar je staat, dan is dit de jury die dat kan beoordelen. Alleen, om al na twee jaar zilver te winnen... Pffff. De wereld staat ineens op z’n kop. Ik zal een heel nieuw bedrijfsplan moeten schrijven’’, reageert Keyer nog steeds overdonderd.

Het bestaande bedrijfsplan dateert van drie jaar geleden, toen hij net was begonnen aan een private opleiding tot distillateur. ,,Ik heb het vak geleerd bij Wiepke Oenema van distilleerderij ’De Stiekeme Stoker’ in Bolsward. Een echte vakman’’, zegt hij met een tevreden glimlach. ,,Daarna ben ik door gaan leren via het jenevermuseum in Schiedam en een meesteropleiding in Hasselt. Ik maakte al wel cider en wijn op de boerderij van mijn ouders in Assendelft. Iemand raadde mij aan om te gaan distilleren, want dat zou bijna hetzelfde zijn. Niet dus, maar ik vond het zo leuk, dat dit mijn nieuwe beroep moest worden.’’

IWSC-prijs Zaanshine voor ’wereldse’ jenever
NatasjaReceptbespreking aan tafeladriaan keyer distilleerderij koog aan de zaan natasja keyer nederland noord-holland stationsstrat zaanshine zaanstad zaanstreek

Exclusief

Al tijdens de (versnelde) opleiding ging Keyer aan de slag in de bijkeuken van zijn huis in de Stationsstraat in Koog aan de Zaan. Eenmaal de nieuwe beroepskeuze gemaakt en een totale investering van meer dan 100.000 euro later beschikt hij over een professionele distilleerderij waar behalve jenever ook gins en likeuren worden gestookt. En niet zonder succes. Zijn Gin Sumac kwam blind geproefd als beste uit de bus op de Gin Fever 2019 in Schiedam. En de Zaanshine likeur Crème Pandan is kennelijk zo goed, dat een landelijke slijterijketen deze exclusief wil verkopen. ,,Maar we gaan ons niet vastleggen’’, kapt Keyer deze stap af.

De Crème Pandan - en de Crème Soesoe - is een verhaal apart. Niet Adriaan Keyer, maar zijn echtgenote Natasja is de bedenker en maker. Bijzonderheid is dat ze geen alcohol drinkt. Ze heeft geen referentiekader anders dan reuk. Recepten zijn geïnspireerd op het Indische verleden van haar familie. Soesoe is de zoete limonade van vroeger. De groene pandan worden als extract gewonnen uit schroefpalm. ,,Ik ga uit van wat ik ken van vroeger uit de keuken van mijn oma en bedenk hoe die zouden smaken in een likeur.’’

Over het succes van zijn oude jenever wil Adriaan alleen kwijt dat de basis 100 procent moutwijn is, dat anderen klare alcohol als basis gebruiken, dat hij de moutwijn zelf distilleert en dat het stapsgewijs gebeurt. ,,Na het ruwstoken volgt fijnstoken. Ik maak drie fijnstoken en dan pas gaan de kruiden erbij. Niet erin, maar opgehangen in de ketel. Wat er precies bij gaat, dat is geheim. Een goed product moet je tijd geven.’’ En de gin? ,,De massastokers gebruiken een versterkt gin essence, wij hele specifieke kruiden.’’

IWSC-prijs Zaanshine voor ’wereldse’ jenever
Natasja Keyer, drinkt geen alcohol, maar maakt wel likeur.
© Foto Pascal Fielmich

Beslissingen

Keyer staat na het winnen van de zilveren IWSC-medaille voor zijn jenever voor enkele belangrijke beslissingen. Hij moest al langer op zoek naar grotere afnemers en speciaalzaken die zijn Genièvre de Zaan en zijn gins willen verkopen. ,,Dat wordt de grootste opgave. Via internet verkopen we gin en jenever van Valkenburg tot China, Korea en New York. Maar er zijn ook bedrijven die er een mooi en exclusief relatiegeschenk in zien. Alleen nog niet voor de reële verkoopprijs. Als kleine, onbekende distillateur kan ik niet meer vragen dan 29,90 euro. De reële marktprijs ligt hoger, maar afnemers zijn niet bereid om meer te betalen.’’

Nu er een zilveren medaille op de fles staat is de situatie ineens anders: komt er naar verwachting meer vraag en dan wordt de kleine distilleerderij aan huis zeker te klein. Wellicht zou ook de prijs omhoog kunnen, maar met hoeveel? ,,Daarvoor zal ik een nieuw bedrijfsplan moeten schrijven. Ik wilde toch al een nieuwe, grotere ketel van 350 liter aanschaffen. Ook zaten we te denken aan een grote distilleerderij, liefst een pand om wonen en werken te combineren. Die beslissingen komen ineens in een stroomversnelling.’’

Voorlopig overheersen nog de trots en de blijdschap. ,,De IWSC-prijs is een belangrijke onderscheiding. Het is een erkenning voor vakmanschap en een uitmuntend product. Je staat ineens midden in de schijnwerpers. Iedereen wil jouw jenever proeven. We blijven er Zaans nuchter onder.’’

Ronald Massaut

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen