Premium

Huttendorpen: Ruim baan voor fantasie kinderen in West-Friesland

1/24

Voor de kinderen van de basisscholen nadert het einde van de van de vakantie. In veel gemeenten wordt nog gezorgd voor een plezierig staartje: Het Kinderdorp of zo men wil Huttendorp. Van Hoorn tot Venhuizen en van Opmeer tot Stede Broec. Overal wordt er getimmerd en krijgt de fantasie met houten pallets als bouwstenen ruim baan waardoor de meest bijzondere bouwsels ontstaan.

Opvallend is ook dat al die organisaties geen enkele moeite hebben met het rekruteren van vrijwilligers. Waar de een vertrouwd op de mond-tot-mond-reclame (Stede Broec) kiest de ander voor de digitale inschrijving.

In Opmeer bijvoorbeeld was de digitale inschrijving voor 160 vrijwilligers in anderhalve minuut volgeboekt. Met tien jaar Kinderdorp is Andijk een jonkie. Daar vieren 306 kinderen hun feestje. Bestuurslid Chris van Dijk: ,,Als je goed voor je vrijwilligers zorgt, komen ze graag weer terug. En ons thema is Feest!”

In Ooster/Westblokker wordt het Wilde Westen gevierd. Venhuizen is met negen jaar een benjamin onder de Huttendorpen. De jeugd daar bouwt en viert feest op het IJsbaanterrein aan de Kerkweg.

Samenwerking

Ook het verzamelen van de onmisbare pallets blijkt geen problemen op te leveren. Wel wordt meer en meer een samenwerking zichtbaar. Wognum en Obdam bijvoorbeeld hebben hun Kinderdorp al achter de rug. Hun voorraad pallets gingen weer richting Opmeer waar het spektakel in volle gang is.

Het grootste huttendorp, Hoorn heeft afspraken met supermarkten, particulieren en kunnen de eventuele tekorten dank zij sponsoring aanvullen door ze bij de pallet-centrale te kopen. Bestuurslid Stefanie Strijker: ,,We hebben er 3500 nodig. Die kun je niet allemaal verzamelen bij goedwillende bedrijven ophalen.”

Voor degenen die alle verschillende Kinder-, en Huttendorpen willen bekijken, is internet een uitkomst. Een surftocht via Facebook geeft een goed beeld over wat er door de vrijwilligers wordt gepresteerd om al die honderden West-Friese kinderen nog een spannend slot van de vakantie te bezorgen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen