Premium

Markt op het water tot in het souterrain tijdens Schager Uit-markt

Markt op het water tot in het souterrain tijdens Schager Uit-markt
UIT markt 2018 op het water.
© Foto Joan

Hans Duin is optimistisch. „Er komt zeker vijfduizend man op af.” Het komt er zelfverzekerd uit. Dick de Best nuanceert het aantal. „Nou, nou, dat weet ik niet, maar wel erg veel mensen, ja”, vult hij lachend aan. Al voor het vijfde jaar wordt de Schager Uit-markt georganiseerd en de twee heren zijn onderdeel van de organisatie.

Het epicentrum ligt rond Markt 18. De stichting Markt 18 is niet alleen de beheerder van een gebouw in Schagen, maar wil ook een bijdrage aan de cultuur in de regio leveren.

„Er was vanaf het eerste jaar al heel veel belangstelling”, aldus De Best. „Vanaf het eind van het jaar mogen verenigingen zich inschrijven. We geven ze letterlijk een podium waarop ze zichzelf in twintig minuten kunnen presenteren. Niet alleen maar om eventueel nieuwe leden te werven, maar ook om het publiek kennis te laten maken met de gepresenteerde cultuurvorm.”

Video

Een van de verenigingen die zichzelf presenteert is de videofilmclub. Ze zijn gevestigd in het souterrain van Markt 18. „In het souterrain hebben we een overzicht van amateur videoapparatuur neergezet. Van 8mm camera’s tot digitaal”, legt de penningmeester, Hans Wildenburg, uit. „We leggen ook uit over hoe wij monteren. Zo horen mensen hoe ze van vakantievideo’s bijvoorbeeld een leuk filmpje kunnen maken, met muziek eronder. Verder hebben we een compilatie gemaakt van films van onze leden en presenteren die in het Scagon Theater van kwart voort vier tot vijf over vier.”

De vereniging heeft drie keer per jaar een festival. Daar wordt door de leden zelf een keuze gemaakt wie het beste filmpje heeft. „Clubavond is op donderdag van acht uur tot half elf en we nodigen mensen uit om eens vrijblijvend langs te komen. We zouden het leuk vinden wanneer jongeren komen kijken en dat ze zien dat ze meer kunnen doen met hun materiaal dan met een simpel programmaatje op hun telefoon het uploaden op internet.”

Spreiding

Sinds vorig jaar is de markt uitgebreid met een vierde podium. De Ridderzaal in het Slot Schagen biedt ruimte aan klassieke muziek. De diversiteit in het aanbod is prettig. „De eerste jaren moesten we wel eens gaten opvullen, maar nu is het andersom. We zijn in de luxe positie dat we meer aanmeldingen binnenkrijgen dan dat er plaats is”, aldus De Best.

„We houden bij het programmeren ook rekening met niveau en regionale spreiding. Dat doen mensen die er verstand van hebben”, aldus Duin. „Net als de mensen van de techniek, licht en geluid. Daar valt of staat een mooi optreden bij. Dat zijn echte professionals.”

„Het mooiste vind ik de opbouw”, aldus De Best. „De pontons worden vrijdag in het water gelegd, zaterdag worden de podia opgebouwd en zondag draait het allemaal. Het is een goed format.”

Er zijn optredens op het ponton voor het Slot, er is een podium aan de westkant van Markt 18 en uiteraard in het Scagon Theater en in de Ridderzaal in het Slot. Ook zijn er verenigingen die zich presenteren middels een kraampje en in de bibliotheek komt ’Kikker’ verhalen vertellen aan de kleine kinderen.

Uitsmijters

Het avondprogramma is overstijgend en start na de presentaties op de afzonderlijke podia. Jan Kühne and Friends, de Niedorper Fanfare, Jeroen Zijlstra en Schagens Harmonie spelen veertig minuten en zullen als uitsmijters dit eerste lustrum afsluiten.

Charlotte de Koomen

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen