Premium

Bewoners park De Ligthof in Tuitjenhorn blijven strijden tegen zeecontainers als schuur: ’Het zijn enorme klankkasten’

Bewoners park De Ligthof in Tuitjenhorn blijven strijden tegen zeecontainers als schuur: ’Het zijn enorme klankkasten’
Annemieke en John Boom in hun tuin. Achter de schutting de containers.
Tuitjenhorn

Bewoners van bungalowpark De Ligthof in Tuitjenhorn blijven zich verzetten tegen de plaatsing van twee stalen zeecontainers op het achtererf van een van de bungalows.

De containers gaan volgens de eigenaren van het perceel fungeren als schuur/hobbyruimte. De directe buren en de vereniging van eigenaren zijn niet blij met de containers. Ze vinden ze ontsierend en bovendien geeft het een boel herrie als er in die stalen bakken geklust wordt. De gemeente Schagen ziet geen probleem. Volgens burgemeester en wethouders is voor plaatsing van de containers zelfs geen vergunning nodig.

In het recent aangenomen Besluit Omgevingsrecht (BOR) is vastgelegd dat dergelijke bouwwerken zonder vergunning kunnen worden neergezet, kregen de bewoners woensdagmorgen nog eens te horen tijdens een hoorzitting op het gemeentehuis. Onafhankelijke ambtenaren (ze waren niet betrokken bij de eerdere besluitvorming omtrent de containers) adviseren via deze hoorcommissie burgemeester en wethouders over bezwaren van burgers.

Permanent

De bewoners van Ligthof vinden dat de gemeente niet consequent is. Het BOR geldt bijvoorbeeld niet voor recreatiewoningen. In dat geval zouden de containers er niet mogen staan. Maar, zo zegt de gemeente, de recreatiehuizen op de Ligthof worden permanent bewoond en dus vallen ze wel onder de BOR-regeling.

Gelijk

Zwalkend beleid, vinden de bewoners. ,,Als het om die containers gaat zijn we dus gelijk aan alle reguliere woningen in de gemeente’’, zo bracht bezwaarmaakster Annemieke Boom naar voren bij de commissie. Maar formeel staat de Ligthof te boek als ’recreatiepark met permanente bewoning’. Waardoor de bewoners zelf zaken als afvalinzameling en onderhoud van wegen en verlichting moeten betalen. Boom: ,,Als Schagen onze huizen nu beschouwt als reguliere woningen, laat ze dan ook het afval komen ophalen. Maar dan zijn ze niet thuis.’’

Het is ingewikkeld, erkende een van de ambtenaren van de hoorcommissie. ,,Normaal kijk je naar het bestemmingsplan. Dat zou hier niet gelden, omdat die containers vergunningsvrij mogen worden geplaatst. Daarop geldt weer een uitzondering voor recreatieterreinen, maar die uitzondering is hier dan weer niet van toepassing omdat de huizen permanent bewoond worden.’’

Waarborgen

Bezwaarmaker John Boom knikte bevestigend. ,,Vindt u het gek dat wij er soms helemaal niks meer van snappen?’’ De ambtenaar die het college van burgemeester en wethouders ondersteunt vindt dat het besluit om de zeecontainers vergunningvrij toe te staan overeind moet blijven, zo bleek tijdens de zitting. Volgens haar zijn er voldoende waarborgen die overlast gaan voorkomen. Zo worden de containers gecamoufleerd met een houten betimmering en mogen ze alleen hobbymatig gebruikt worden. De buren vrezen dat er een breiatelier en een cateringbedrijf in gaan komen. Ze zijn wel luxe ingericht, concludeerde hoorcommissie aan de hand van interieurfoto’s.

Zo heeft de ene container een luxe keuken, inclusief afzuigapparatuur. Dat zegt niks over het gebruik, betoogde de ambtenaar die het college ondersteunt. Als er wel bedrijfjes in de stalen bakken worden gevestigd gaat de gemeente optreden, beloofde ze. Ook als de containers uiteindelijk toch niet betimmerd worden komt de gemeente in actie, want dat is een keiharde eis. De eigenaren van de containers waren niet bij de hoorzitting aanwezig. Eerder liet Sandra Baars, mede namens haar partner, weten dat de buren zich geen zorgen hoeven te maken, Volgens haar worden de containers straks zo ’weggwerkt’, dat ze er uit zien als een knappe houten schuur. Ze krijgen isolatie, waardoor het ’klankkasteffect’ verdwijnt. Baars zei toen ook dat de containers alleen voor de hobby zijn. Zij houdt zich bezig met het vervilten van schapenvachten, haar partner kookt graag.

De buren zijn sceptisch. Volgens hen staan zowel Baars als haar partner bij de Kamer van Koophandel ingeschreven met een bedrijf in de sector waarin ze nu zeggen te ’hobbyen’.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen