Premium

Rechtszaak woningoverval Wognum nog niet af

Rechtszaak woningoverval Wognum nog niet af
Het gerechtshof in Amsterdam.
© Foto HMC
Amsterdam

Harm G. vindt het na 480 dagen in de cel wel eens welletjes. Hij heeft zijn straf voor een woningoverval in Wognum er zaterdag op zitten. Maar de strafzaak is nog lang niet voorbij.

Dat geldt ook voor de Poolse broers Arthur en Robert B., die tijdens de ietwat ruw uitgevallen ’incasso’ als morele steun met G waren meegegaan. Voor beiden is het een kwestie van weken voordat hun hechtenis voorbij is.

De betrokken advocaten vroegen in het Amsterdamse gerechtshof om alle drie de betrokkenen maar meteen allemaal weer vrij te laten. Dit in de zekerheid dat er later dit jaar de hele affaire opnieuw tot in detail aan de orde al komen, zij het in hoger beroep.

Justitie en de verdediging zijn in het geweer is gekomen tegen de uitspraak van de Alkmaarse rechtbank, die 16 maanden celstraf aan de drie overvallers oplegde. Justitie vindt dat veel te weinig, de twee broers en de inwoner van Hauwert vinden dat juist te gortig. ,,Ik ben veroordeeld voor het gebruik van een taser, terwijl ik die niet eens heb”, mopperde G. gisteren in het gerechtshof.

Het verzoek om de twee Poolse broers nu alvast maar vrij te laten, is door het hof afgewezen. ,,Dat houdt justitie zelf zorgvuldig bij”, was het argument.

De rechtspraak worstelt met de nasleep van de Wognumse woningoverval in februari vorig jaar. De behandeling van het hoger beroep is opnieuw vooruit geschoven.

Dit keer komt het niet door de overvolle agenda van het hof zelf, maar door de advocaten van de drie verdachten. Vooral de raadslieden van de Poolse broers Robert en Arthur B. dringen aan op uitstel. Zij willen de betrokken getuigen nog eens nadrukkelijk laten verhoren.

Volgens één getuige die tijdens het voorval ook in de woning was, was er niet zoveel aan de hand. Deze persoon ging volgens het politiedossier gewoon door met gamen, want hij beweerde dat een van de Poolse broers met een ’klappertjespistool’ dreigde. Anders gezegd: de Alkmaarse rechtbank is volgens de advocaten de lichtvaardig geweest met de veroordeling van de broers, die nog steeds in de gevangenis verblijven. Daar tegenover staat het OM, dat ook in hoger beroep is gegaan. Justitie vindt de 18 maanden cel veel te licht voor het vergrijp.

Tegoed

Volgens de politie is Harm G. (37) de aanstichter van de overval. Hij had die dag fors gedronken - anderhalve liter wodka - en geblowd. G had nog geld tegoed van een inwoner van Wognum en besloot die schuld zelf te gaan innen. De gebroeders B. gingen voor alle zekerheid mee.

In de Wognumse woning ging het is. Het slachtoffer weigerde over de brug te komen, waarna er geweld werd gebruikt. De man kreeg door een van de broers een imitatie vuurwapen tegen het hoofd gedrukt, terwijl G. een taser zou hebben gebruikt om het slachtoffer te verlammen.

Justitie ziet juist in het gebruikte geweld alle aanleiding om deze affaire te bestempelen als een brute woningoverval.

Begeleiding

De drie verdachten houden het op een incasso. Maar dan eentje die volgens G.’s advocaat G. Terlingen ’een beetje uit de hand is gelopen’. Voor de inwoner van Hauwert heeft de veroordeling grote gevolgen. Hij moet zich volgens de rechtbank aan een strikte begeleiding door de reclassering houden, en wacht ook een behandeling voor zijn psychische problemen.

De man had nog een caravan in de provincie Groningen staan, maar die optie is als woonplek afgevallen omdat hij het staangeld op de camping niet heeft kunnen betalen. Er is nu wel plek in een opvang.

Wat het gerechtshof betreft is er geen reden om de man nog langer in voorlopige hechtenis te houden, in afwachting van het hoger beroep. Tot opluchting van G.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen