OM eist tot 7,5 jaar cel in fatale gijzelingszaak Jdesse Boerenveen: ’Slachtoffer moet doodsbang zijn geweest’

OM eist tot 7,5 jaar cel in fatale gijzelingszaak Jdesse Boerenveen: ’Slachtoffer moet doodsbang zijn geweest’
SCHIPHOL

De 40-jarige Jdesse Boerenveen moet doodsbang zijn geweest toen hij op 1 december 2016 urenlang werd gegijzeld in een garage in Wormerveer, werd mishandeld en ontvoerd. Dat zei de officier van justitie gisteren bij de rechtbank op Schiphol. Ze vond het niet vreemd dat Boerenveen in Almere uit angst in het water was gesprongen om aan zijn belagers te ontkomen. Het werd zijn ondergang, omdat hij verdronk. De officier eiste celstraffen tot 7,5 jaar in deze strafzaak, waarin zeven verdachten terecht staan.

,,Het slachtoffer werd op een koude winterse dag, na zonsondergang, naar een afgelegen strandje gebracht. Als dat op zich al niet voldoende is voor het veroorzaken van doodsangsten, dan was dat zeker wel het geval toen hij ook nog werd mishandeld en met een vuurwapen bedreigd'', zei de officier van justitie.

De 41-jarige Lloyd B. uit Assendelft heeft tijdens de strafzaak gezegd dat hij Boerenveen op het strandje met een vuurwapen had bedreigd en gezegd: 'geen geintjes'. B. was woedend, omdat hij 7000 euro wilde terughebben van het slachtoffer. Tegen B. en tegen de 40-jarige Audrienne C. eiste de aanklager de hoogste celstraf van 7,5 jaar. Samen met de 37-jarige Michael F. ziet de officier hen als hoofdverdachten in deze zaak. F. hoorde 6 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.

Lees ook: Geldschulden speelden grote rol bij gijzeling Jdesse Boerenveen in Wormerveer

De drie zijn volgens de aanklager verantwoordelijk voor de ontvoering van de man in een auto van Wormerveer naar Almere en voor de dood van het slachtoffer. Ze hadden niets gedaan om de verzwakte man te helpen uit het koude water te komen en riepen ook geen hulpverlening in, benadrukte de aanklager.

Uit onderzoek is gebleken dat Jdesse Boerenveen direct is verdronken. Hij werd op 22 december 2016 levenloos aangetroffen op een eilandje in het Gooimeer, tegenover het strandje in Almere. De zaak zorgde voor veel onrust in de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap van Amsterdam Zuid-Oost, zei de aanklager.

Lees hier de liveblog van de zitting van vandaag terug.

Verschillende mensen waren razend op Boerenveen, omdat hij hen zou hebben opgelicht. Hij zou hen nog duizenden euro's schuldig zijn geweest. Op 1 december was Jdesse Boerenveen in een garage in Wormerveer. Daar zou hij urenlang zijn vastgehouden door garagehouder Jeffrey K., die hem ook zou hebben mishandeld. Tegen K. eiste de aanklager 16 maanden celstraf, evenals tegen de 34-jarige Brian D. en de 40-jarige Dolf M. Ook zij waren volgens de aanklager betrokken bij de gijzeling in de garage. Tegen Denise D. (40), die het slachtoffer in de garage klappen gaf op een filmpje, was de eis 240 uur taakstraf en een half jaar voorwaardelijke celstraf. D. wilde 4000 euro terug van het slachtoffer.

De rechtbank doet 13 september uitspraak.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen