’t Weidje kan wel wat hulp gebruiken

’t Weidje kan wel wat hulp gebruiken
Knuffelen met konijnen. Leonie Hollebeek houdt er een vast.
© Foto ’t Weidje

Leonie Hollebeek (38) maakt het hok van de ratten schoon. „Dat doe ik iedere dinsdagochtend”, zegt ze. Ze werkt wekelijks vier dagen op de kinderboerderij. „Al een jaar of acht.”

In 2013 is een nieuwe stal gebouwd, in 2017 is ’t Weidje in Wormer een jaar dicht geweest voor een opknapbeurt. Het terrein werd opgehoogd en rondom zijn hekken geplaatst, zodat kinderen er veilig rond kunnen scharrelen. „Een enorme verbetering”, zegt Tanja Kee (55), die vorig jaar werd aangesteld als beheerder. „En die lijn zetten we door.”

Kee: „We hebben heel veel plannen. Van de gemeenschapsruimte willen we bijvoorbeeld een educatiecentrum maken, waar kinderen van alles kunnen leren. Peuters van twee, maar ook kinderen uit de bovenbouw van de basisscholen. Je kunt hier op de kinderboerderij je verjaardag vieren en nog wat leren op de koop toe.”

Op dit moment werkt ze samen met twee vrijwilligers die dagbesteding hebben, een dierenverzorgster en twee vrijwilligers voor het onderhoud. „Ze zijn erg goed in hun vak”, zegt Kee over die laatste twee, Dick Stam en Jelle Baars. „Heb je de terrasmeubels gezien? Gemaakt van oude pallets. Ze hebben de keuken geplaatst, een balie getimmerd in de gemeenschapsruimte en doen allerlei onderhoudswerk.”

Kee: „We kunnen evengoed nog flink wat hulp gebruiken.” Ze zoekt vrijwilligers voor alle voorkomende werkzaamheden, variërend van groenonderhoud en dierenverzorging tot assisteren bij evenementen. „Ook voor dagbesteding is nog ruimte.” In dat geval krijgt de vrijwilliger begeleiding en wordt het werk op maat aangeboden. Kee heeft een pedagogische achtergrond. Ze werkte 25 jaar in de kinderopvang. Voor schoolbestuur Agora bij peuterspeelzaal ’t Clowntje in Wormerveer en daarna bij kinderopvang Baloe in Wormer. Tijdens een rondleiding vertelt ze wat er zoal te doen is op de kinderboerderij.

In de stal komen we Inge Glandorff (43) tegen. Ze werkt op maandag en dinsdag. „De rest van de week werk ik voor obs De Delta.” Kee: „ Ze is begin dit jaar hier gekomen.” Glandorff: „Wat ik zoal doe? De kippen voeren, en de konijnen en de cavia’s. Poep opruimen, eenden voeren en de toiletten schoonmaken. Superleuk.” Ze stelt mij ook vragen. „Hoe lang werkt u al voor de krant? En vindt u dat leuk?”

Op woensdag, vrijdag en zondag zijn er knuffeluurtjes voor groepjes kinderen. Leonie Hollebeek doet dat op woensdag. „Niet alle kinderen vinden het leuk om te knuffelen, maar de meeste wel”, zegt zij. „Ze willen daarna zelf vaak ook een konijn. Ik vertel dan dat er best veel werk achter zit.”

’t Weidje dient tijdens de vakanties (ook) als dierenopvang. Kee: „Drie planken stonden helemaal vol met kooien en hokken. Je merkt dat de grote vakantie tegen het einde loopt.” Er staat nu enkel nog een kooi met parkieten waarop een briefje is geplakt: ’wij zijn te koop’.

Buiten is kortgeleden een varkenspoel gemaakt. Kee: „De varkens kunnen zich nu zelf insmeren met modder, eerder hielpen we ze daarbij. Ze zijn dan goed beschermd tegen de zon.”

Anja Andrea (23) begeleidt de vrijwilligers die de dieren helpen verzorgen. Ze komt aanlopen met zakken vermalen schelpen, kiezel en kippenvoer. De kippen hebben kalksteen en vermalen oesterschelpen, nodig voor de mineralen. „Kiezel gebruiken ze om de zaden goed te verteren”, zegt Andrea. Dick Stam (42) en Jelle Baars (47) laden intussen een oud dressoir uit. Stam: „We zijn bezig met een quarantaine-hok voor de zieke dieren.” Het dressoir, dat ze bij de kringloopwinkel haalden, vormt de basis.

Bij een hok staan twee geiten en twee schapen en even verderop twee Dexter-koeien. „We proberen zoveel mogelijk verschillende soorten te laten zien”, zegt Kee. „Vooral oud-Hollandse rassen. Kijk, de pauw heeft drie jongen. Dat gaat hartstikke goed.” Toch worden ze verkocht. Kee: „Alles wat hier geboren wordt, moet weg, anders krijg je inteelt.”

Er lopen twee pony’s. „Daar moeten we helaas ook afscheid van nemen. We zijn nog op zoek naar twee tamme pony’s, waar kinderen op kunnen rijden. Voor die pony’s hebben we straks ook weer verzorgers nodig.”

Koos Reitsma

Meer nieuws uit Waterland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons