Drie verdachten van gewapende woningoverval Purmerend blijven in cel

Purmerend

Drie jonge mannen uit Hoorn en Zwaag die worden beschuldigd van een gewapende overval op een woning aan de Slaperdijk in Purmerend blijven voorlopig in de cel.

Dat heeft de rechtbank in Alkmaar beslist tijdens een pro pro-formazitting. De zaken worden 4 oktober inhoudelijk behandeld.

Bij de overval op 21 februari dit jaar werd de 60-jarige bewoonster thuis overmeesterd door drie gemaskerde mannen. Ze hadden een vuurwapens en stroomstootwapens bij zich.

De handen en voeten van het slachtoffer werden vastgebonden met tie rips en haar ogen werden afgeplakt met duct tape. De vrouw werd dringend opgedragen de route naar de kluis te wijzen. „Anders schiet ik je door je kankerkop”, zo kreeg de Purmerendse te horen. Er werd geld, een gouden ring en een horloge buitgemaakt.

De drie vermoedelijke daders van de overval zijn tussen de 21 en 24 jaar oud. Twee van hen zeiden deze week voor de rechter spijt te hebben. „Ik heb zeker begrip voor het slachtoffer. Ik heb mijn lesje wel geleerd.”

De raadslieden van de verdachten vroegen hun cliënt vrij te laten. Eén van hen wees erop dat de familie van haar cliënt ernstig wordt bedreigd. De officier van justitie vond dat geen reden voor vrijlating. Volgens hem is er aangifte gedaan en doet de politie onderzoek.

De officier verzette zich tegen vrijlating van alle verdachten, omdat het om een ernstig feit gaat waar maximaal twaalf jaar cel op staat. Dat gaf voor de rechtbank ook de doorslag om de drie vast te houden.

Het is de bedoeling dat de zaken op 4 oktober inhoudelijk worden behandeld. Voor die tijd moeten nog twee reclasseringsrapporten worden afgerond en worden nog twee verdachten als getuige gehoord.

Meer nieuws uit Waterland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons