Premium

Filmrecensie:Sterk geacteerde tragedie over seksueel wangedrag op de werkvloer

Filmrecensie:Sterk geacteerde tragedie over seksueel wangedrag op de werkvloer
Scène uit ’Working woman’.
© Foto PR

Met ’Invisible’ maakte Michal Aviad in 2011 al eens een fictiefilm over twee vrouwen die op zoek gaan naar hun verkrachter.

Door dit drama kreeg de Israëlische regisseuse zoveel verhalen over ongewenste intimiteiten en seksueel grensoverschrijdend gedrag te horen, dat ze besloot er een tweede film over te maken: ’Working woman’.

De werkende vrouw uit de titel is Orna Haviv, een knappe, intelligente moeder van drie kinderen. Omdat het net geopende restaurant van haar man nog niet genoeg geld binnenbrengt, gaat ook Orna op zoek naar een baan. Die vindt ze bij Benny Almay: een projectontwikkelaar die een assistent nodig heeft bij het verkopen van luxe kustappartementen. Met een goed salaris, een eigen kantoor en volop promotiemogelijkheden kan Orna haar geluk niet op. Totdat Benny zich wat al te amicaal gaat gedragen.

In de vorm van een psychologische thriller laat Aviad vervolgens minutieus zien hoe seksueel wangedrag op de werkvloer kan ontstaan en ontsporen. Aanvankelijk laat de regisseuse Benny als een roofvogel boven zijn prooi cirkelen. Een complimentje hier, een drankje daar om vervolgens meedogenloos toe te slaan.

Echt nieuwe of verrassende inzichten rond seksueel wangedrag biedt Aviads #MeToo-film niet. Het drama is eerder een sterk geobserveerde en geacteerde tragedie over machtsmisbruik, met onmetelijk veel ellende en verdriet als gevolg.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.