Premium

Filmrecensie:Eén grote ode aan Bruce Springsteen

Filmrecensie:Eén grote ode aan Bruce Springsteen
Viveik Kalra in ’Blinded by the light’.
© Foto Nick Wall

Vanaf een heuvel kijkt de kleine Javed naar de drukke snelweg, waarover mensen richting Londen sjezen.

Naarmate hij ouder wordt, groeit het verlangen alleen maar; er moet méér zijn dan het bedompte buitenstadje Luton, waar meer Pakistaanse families zoals de zijne zijn neergestreken. Thatcher mag anno 1987 dan saamhorigheid prediken, ondertussen stijgt de economische malaise en pissen racistische ettertjes door de brievenbus.

Inspiratie

Als een klasgenoot Javed laat kennismaken met de muziek van Bruce Springsteen, put de creatieve puber nieuwe inspiratie uit de songteksten over de harde realiteit en grootse dromen die aan de overkant van de oceaan blijkbaar precies hetzelfde zijn. Voor Javed gaat de zon weer schijnen in het grauwe Luton.

De klassiekers van Springsteen vormen de ruggengraat van deze feelgood-film van de maker van ’Bend it like Beckham’. Hoewel het jeugdige enthousiasme van Javed (Viveik Kalra) aanstekelijk is, wekt het op zeker moment irritatie op dat de songteksten letterlijk, woord voor woord in beeld worden gebracht. Gebaseerd op de memoires van Sarfraz Manzoor is ’Blinded by the light’ één grote ode aan Springsteen en hoe zijn muziek de geest weet te verheffen. Geen wonder dat ’The Boss’ zelf zijn zegen gaf aan deze verder helaas wat vlakke film die meer ruimte had mogen claimen voor maatschappelijke parallellen met vandaag. Gelukkig bevat-ie naast een prettige soundtrack enkele hilarische karikaturen, zoals Javeds strenge vader en zijn buurjongen op wie de stylist z’n natte eighties-dromen kon botvieren.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.