Premium

Verward of niet, iedereen kan op het dak van appartementencomplex Goede Ree komen

Den Helder

Het is het gesprek van de dag in appartementencomplex Goede Ree aan het Bernhardplein: de vrouw die voor de tweede keer binnen enkele weken dreigde van het dak van het zeven etages tellende gebouw te springen.

Behalve politie, marechaussee, ambulance en GGZ, waren zondag ook de brandweer en een arrestatieteam aanwezig. De politie wil niet vertellen hoeveel hulpverleners in touw waren, zegt woordvoerster Marloes de Kaart.

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft een brandweerwagen uit Amsterdam naar Den Helder gedirigeerd. ,,Die auto heeft een springkussen. Daarmee kunnen springers worden opgevangen’, zegt woordvoerder Roeland Eijpe.

De Amsterdamse brandweerauto kwam nooit in Den Helder aan. Op de A7 tussen Medemblik en Middenmeer vloog het voertuig door nog onbekende oorzaak in brand. De wagen is volledig verwoest.

GGZ Noord-Holland-Noord gaat vanwege de privacy van betrokkenen niet in op individuele gevallen. Woordvoerder Eelke Pinkhaar: ,,Wij worden door de politie ingeschakeld. Meestal zijn een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige en een arts betrokken als er sprake is van een poging tot of dreiging van suïcide. Zij doen een grondige psychiatrische beoordeling als de betreffende persoon in een veilige situatie is gebracht. We gaan dan na of er sprake is van GGZ problematiek en hoe we de betrokkene verder kunnen helpen. Vrijwel altijd gaat het om hulp op vrijwillige basis. Maar als de betrokkene niet wil en een potentieel gevaar voor zichzelf en/of omgeving is, kan er een mate van dwang worden toegepast, zoals opname in een psychiatrische kliniek. Om over te gaan tot gedwongen zorg moet binnen achtenveertig uur een rechterlijke uitspraak gedaan worden. Die uitspraak is op basis van ons advies.’’ De GGZ-woordvoerder kan en wil geen uitspraak doen over de inzet van hulpverleners in dit specifieke geval.

,,Ik vind dat de overheid moet ingrijpen’’, zegt een bewoner van het complex. ,,Die mevrouw een tijdje opnemen. Want je kunt niet steeds een heleboel politiemensen, brandweer en een arrestatieteam inzetten. Die kun je niet ergens anders heen sturen als dat nodig is.’’ Zijn vrouw ergert zich aan ’de ramptoeristen’ die stonden te filmen en fotograferen. ,,Het gaat om een vrouw in nood. Dat doe je toch niet?’’

Hoger

Vindt ook een bewoonster die enkele etages hoger woont. ,,Mensen stonden daar drie, vier uur lang te filmen, fotograferen. En dat zetten ze allemaal op Facebook. Weet je wat dat met de ouders doet? Stel dat ze springt? Dat wil je toch niet zien? Er wordt gezegd dat die mevrouw drie keer op het dak is geweest. Dat klopt niet. Zij is er twee keer geweest. Zaterdag was zij bij haar ouders. Toen ging het om een andere vrouw.’’

De vrouw is via de brandtrap naar het dak gegaan. ,,Iedereen kan hier naar het dak gaan, want de brandtrap is niet afgesloten’’, zegt weer een andere bewoonster. ,,Je kunt met iemand meelopen of met een smoes naar binnen komen. Die mevrouw is hier al een paar keer geweest, een volgende keer lukt dus ook wel. Ik denk dat zij niet echt wilde springen, ze vraagt om hulp. Als je écht wilt springen, doe je het gewoon.’’

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen