Lint van diversiteit siert de hele Beemster

Jan Koning
Westbeemster

De planten staan al een tijdje te bloeien, maar gisteren verrichte wethouder Dings van de Beemster de officiële opening van het twaalf kilometer lange bijenlint. Het lint dat zich uitstrekt vanaf de Cono Kaasmakerij en reikt tot door de hele Beemster, voorziet de omgeving van prachtige kleuren.

Een lint vol prachtige, kleurrijke bloemen waar onder andere vlinders, kevers, lieveheersbeestjes en - zoals de naam bijenlint al doet vermoeden – ook tal van bijen hun onderkomen vinden.

De ogen van bioloog en akkerbouwer Jan van Kempen beginnen te glinsteren wanneer hij erover begint te praten.

,,Ja, ik ben er heel enthousiast over. Zeker omdat ik zie wat een impact het heeft op de hele bedrijfsvoering en het overbodig maken van insecticiden bij vee- en agrarische bedrijven. Dit is voor de toekomst van agrarische bedrijven, maar ook van de hele mensheid van groot belang. Het lint biedt onderdak aan tal van bijen, een diersoort die met uitsterven wordt bedreigd. Wanneer de bij gaat, gaan wij ook. Zo simpel is het.”

Wat de chemische insecticiden overbodig maakt, zijn de natuurlijke bestrijdingsmiddelen die de bijenlinten herbergen.

,,Eén lieveheersbeestje kan makkelijk 80 luizen per dag verorberen. Luizen die zo verfoeid worden door agrariërs. Een prima alternatief voor bestrijdingsmiddelen dus. Daarnaast vormen de linten uiteraard een prachtig plaatje voor de omwonenden en ook voor mensen die een rondje door de Beemster fietsen.”

Visitekaartje

Cono Kaasmakerij is al ruim een eeuw – sedert 1901 – gevestigd in de Beemster polder en won door de jaren heen tal van duurzaamheidsprijzen.

Volgens Grietsje Hoekstra, manager duurzaamheid bij Cono, is het bijenlint opnieuw een voorbeeld van de focus op duurzaamheid vanuit het gerenommeerde bedrijf. ,,Wat vooral belangrijk is, is dat de linten heel goed zijn voor de bijen en de natuur. Maar ook dat we hierdoor onze boeren positief in het nieuws brengen. Het is natuurlijk een prachtig visitekaartje. Voor de Beemster, voor de kaasmakerij, maar ook voor de boeren. Heel vaak worden de boeren geassocieerd met een terugloop aan biodiversiteit. Vaak ten onrechte. En hiermee laten we duidelijk zien dat juist het tegenovergestelde waar is.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.