Premium

Veroorzaker dodelijke aanrijding brandweerman uit Warmenhuizen voor de rechter: ’Ook voor hem was het traumatisch’

Veroorzaker dodelijke aanrijding brandweerman uit Warmenhuizen voor de rechter: ’Ook voor hem was het traumatisch’
Bloemen bij de plek des onheils aan de Diepsmeerweg.
© Foto HMC

Iets meer dan anderhalf jaar nadat autobestuurder Richard D. (45) uit Alkmaar de aanrijding aan de Diepsmeerweg in Warmenhuizen veroorzaakte waarbij de 43-jarige voetganger Chiel Kramer uit Warmenhuizen tragisch om het leven kwam, moet de Alkmaarse automobilist op 28 augustus in Amsterdam voor de rechter verschijnen.

In de formele aanklacht verwijt het Openbaar Ministerie Alkmaarder D. ’dat hij zich in de namiddag van 6 februari 2018 dermate onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam heeft gedragen dat een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval heeft plaatsgevonden, waardoor Chiel Kramer werd gedood’.

Schemering

Kramer, vader van een dochtertje, liet samen met zijn vrouw de hond uit aan de Diepsmeerweg die niet of nauwelijks van verlichting is voorzien. Zij liepen bij de invallende duisternis achter elkaar, toen Chiel Kramer van achteren werd aangereden door de toen 43-jarige automobilist Richard D. uit Alkmaar.

Reanimatie door omstanders, ambulancepersoneel en een met een traumahelikopter ingevlogen arts mocht niet meer baten. Als door een wonder werd de vrouw van Kramer niet door de auto geraakt.

Schok

Het ongeval bracht een enorme schok teweeg in de Warmenhuizer gemeenschap. Het slachtoffer was brandweerman in opleiding bij het korps in zijn dorp, en als ict’er werkzaam bij de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Vanwege de enorme impact die het tragische ongeval en de dood van hun collega op het brandweerkorps Warmenhuizen had, werd besloten dit korps tot nader order op non-actief te zetten.

Buurkorpsen uit Schoorl, Dirkshorn en Noord-Scharwoude namen de taken waar. ,,We vormen samen een grote familie. Het voelt alsof ik een van mijn zonen ben kwijtgeraakt’’, zei postcommandant Emiel Burger van het Warmenhuizense brandweerkorps erover.

Op 14 februari vertrok onder grote belangstelling van meevoelende Warmenhuizers de rouwstoet waarbij tachtig brandweerlieden een indrukwekkende erehaag vormden voor de brandweerkazerne van Warmenhuizen.

Verdachte D. werd direct na aanrijding door de politie aangehouden en een dag later na verhoor vrijgelaten. Volgende week woensdag moet hij zich verantwoorden voor de rechtbank in Amsterdam. Inhoudelijk wordt D. verweten dat hij die bewuste middag van zes februari met te een hoge snelheid heeft gereden waarbij hij niet goed oplette terwijl het schemerde of al bijna donker was.

Daarbij telt volgens de rechtbank ook nog mee dat de verdachte ter plaatse (zeer) bekend was en dat hij dimlicht voerde terwijl het daar al donker werd.

,,Verdachte heeft niet of niet tijdig voldoende afgeremd of uitgeweken voor de voetganger en tegen deze aangereden ten gevolge waarvan het slachtoffer is overleden.’’

Strafmaat

De strafmaat kan variëren van onder meer een gevangenisstraf van drie tot zes jaar wanneer de rechter bewezen acht dat sprake is van roekeloos rijgedrag, zoals bijvoorbeeld ernstige overschrijving van de maximum snelheid.

Marco Berbee uit Den Helder is de advocaat van Richard D. Inhoudelijk wil hij nu niet op de zaak ingaan.

Wel zegt hij: ,,Mijn cliënt heeft er wel bijzonder veel last van in die zin dat hij diverse geestelijke klachten ondervindt van het vreselijke drama. De rechtszaak is nu iets waar mijn cliënt doorheen moet. Daarna kan hij hopelijk een begin maken met de verwerking van deze gebeurtenis die ook voor hem zeer traumatisch is geweest.’’

Lees hier de digitale editieVolg ons