Premium

Hilarische filmpjes als actiewapen: Soester burgemeester en wethouder op de korrel [video]

Hilarische filmpjes als actiewapen: Soester burgemeester en wethouder op de korrel [video]
Soesterberg

Soester burgemeester Metz en wethouder Kundic worden sinds deze zomer op de korrel genomen in hilarische internetfilmpjes. De uitzendingen zijn van ’Tempel TV’. Daarachter zitten actievoerders tegen opoffering van natuurgebied De Oude Tempel voor woningbouw in Soesterberg.

Met pruiken op het hoofd hebben de makers Rob de Kuyer en Helen le Roy de grootste schik. Filmen is een wekelijks ritueel op zondagmiddag. Kijkers vergelijken hen met Van Kooten en De Bie en Jiskefet (beter bekend bij de jongere garde). Het dit voorjaar opgerichte comité Landgoed De Oude Tempel met 330 aanhangers zit achter Tempel TV.

,,Zelfs kennissen in Mexico en Groningen zitten er als een havik op om de filmpjes op Facebook en YouTube te delen. Het is té grappig”, roept Le Roy uit. Het begon met de internetpetitie van De Kuyer, die tweeduizend maal is ondertekend.

,,Een van onze kreten is de reclameslogan ’Even Apeldoorn bellen’ met een dubbele bodem, omdat burgemeester Metz als wethouder in die plaats het veld moest ruimen na bestuurlijke financiële problemen.’’

Hilarische filmpjes als actiewapen: Soester burgemeester en wethouder op de korrel [video]
Helen le Roy en Rob de Kuyer tijdens hun satirische opnamen.

,,Het filmpje van deze week gaat over de peperdure, op kosten van de gemeenschap neergezette dassenren van 120.000 euro, die nog steeds leeg is door de mislukte dassenvangst. Ik heb bij Welkoop een ratten- en een muizenklem gekocht. Alsof het voor de vangst is van dassen en hazelwormen”, lacht De Kuyer (52).

,,Als ik jonger was geweest, was ik vlogger of influencer geworden”, zegt de 71-jarige Le Roy. De gemeente kan zich de borst natmaken met Soesterberg. Dat dorp voelt zich het stiefkind van Soest.

Bij een informatieavond in juni kreeg wethouder Kundic boegeroep van het publiek. Soest had de regie strak in handen. De gemeente wilde geen Poolse landdag. Kundic toonde met plattegrond van bebouwing hoe de gemeente bezig is met alternatieven na de vernietigende kritiek van de Raad van State op het bestemmingsplan.

,,We hadden een krukje bij ons en een megafoon om toch het woord te krijgen”, aldus Le Roy. Toen ambtenaren dát zagen mocht zij toch wat zeggen.

Het actiecomité, dat los opereert van Partij Ons Soesterberg, heeft met de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) een tweede rapport van boomchirurg Copijn opgevraagd. ,,Soest weigert dat. Er zouden persoonlijke dingen in staan. Geloof je het? We gaan naar de Nationale Ombudsman.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen