Klapper bij klus voor veilige oversteek Crailoseweg

© foto caspar huurdeman

Eddie de Paepe
Huizen

De provincie Noord-Holland werkt sinds maandag aan de veiligheid van de Crailoseweg (N527) in Huizen. Dat ’zorgde’ dinsdagochtend al voor een flink ongeval, waarbij vier auto’s beschadigd raakten.

Ter hoogte van de voormalige Mytylschool De Trappenberg komen verkeerslichten. In verband met de werkzaamheden is de maximum snelheid verlaagd van tachtig naar vijftig kilometer per uur. Een BMW kwam dinsdagochtend vanuit de richting van de A1 aanrijden. Vermoedelijk raakte de auto uit balans toen die met hoge snelheid de rand tussen het bestaande en het gefreesde wegdek raakte. Het voertuig draaide 180 graden. Met als gevolg een aanrijding met drie tegenliggers, toevalligerwijs allemaal Audi’s. Drie van de vier voertuigen raakten zwaar beschadigd, de vierde licht.

Montessorischool

Opvallend is, dat de werkzaamheden juist ten doel hebben de Crailoseweg veiliger te maken. Maandag start het nieuwe schooljaar en neemt de Dr. Maria Montessorischool - tijdens de (ver)nieuwbouw van de basisschool - tijdelijk haar intrek in de voormalige mytylschool. Vijf weken geleden meldde verkeerswethouder Roland Boom (VVD) dat de provincie de oversteek voor de leerlingen vóór het nieuwe schooljaar veiliger zou maken. Hoe, dat wist hij nog niet. En ook niet wie er voor de kosten zou opdraaien. ,,Ik heb tegen de provincie gezegd: Dit is uw bonnetje. De weg is van de provincie, en de fietspaden ook.”

Update

De klapper op de Crailoseweg vormde dinsdagmiddag voor Boom aanleiding om de gemeenteraad alsnog een update te geven. ’De provincie maakt de bestaande kruising bij de Museumlaan zichtbaarder en veiliger zodat de scholieren veilig kunnen oversteken”, aldus de wethouder. ’Dit doet zij door verkeerslichten te plaatsen en ter plaatse de maximumsnelheid te verlagen naar vijftig kilometer per uur. Daarnaast worden er voorzieningen getroffen om het verkeer af te remmen. De werkzaamheden zijn afgelopen maandag gestart en zijn vóór aanvang van het nieuwe schooljaar afgerond.’

Om de overlast voor het verkeer te beperken vindt het werk ’s avonds en ’s nachts plaats. Tijdens de werkzaamheden is de weg afgesloten en wordt het autoverkeer omgeleid. De hulpdiensten en bussen kunnen wel gebruik maken van de weg.

Maatregelen

De gemeente heeft na het ongeval ’direct’ contact met de provincie gezocht. ’De provincie heeft via weginspecteurs de situatie beoordeeld en aanvullende maatregelen genomen om automobilisten veilige doorgang te geven. Een en ander heeft geen gevolgen voor de planning van de werkzaamheden.’

Lees ook: Ravage op Crailoseweg (N527) in Blaricum bij ongeluk met meerdere auto’s

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen