Vijftigjarig huwelijksjubileum Koggenland samen gevierd

In Medemblik is de gezamenlijke viering van vijftig jaar huwelijk al een goede gewoonte. Net als het staatsieportret op de trappen van het gemeentehuis.© Foto Marcel Rob

Coen van de Luytgaarden
De Goorn

In navolging van Medemblik nodigt ook Koggenland vijftig jaar getrouwde huwelijksparen uit voor een gezamenlijke viering in het gemeentehuis.

Er komen twee collectieve feesten, eentje ruim voor de zomer en een erna. Het eerste feest staat geprogrammeerd in januari 2020. Het idee vloeit voort uit een gezamenlijk huwelijksfeest in december vorig jaar. Toen bleken er zoveel stellen vijftig jaar getrouwd te zijn, dat het college besloot die te bundelen voor een feest in het stadhuis. ,,Dat smaakte meteen naar meer. Dat is zo goed bevallen dat we tot het besluit zijn gekomen om dit vaker zo te doen’’, aldus wethouder Win Bijman.

Agenda

Volgens hem is het ook ’agenda-technisch’ handiger om de stellen samen te brengen. ,,Het is best wel een belasting voor de agenda om er tijd vrij voor te maken. Als je dit bundelt, kun je er ook meteen iets moois van maken. Vaak zijn het ook burgers die grote verdiensten hebben gehad voor de gemeenschap. Daar mag je als gemeente best iets tegenover stellen. Wij merken ook dat zoiets op prijs wordt gesteld.’’ Wat volgens hem meespreekt, is dat de stellen van dezelfde generatie zijn. ,,Dat schept automatisch een band, hebben we de vorige keer gemerkt. Mensen kennen elkaar vaak nog van de danszaal van vroeger bijvoorbeeld. Nadien zijn ze getrouwd en in een ander dorp gaan wonen. Tijdens zo’n gezamenlijke viering levert dat natuurlijk weer leuke ontmoetingen op.’’

De gezamenlijke viering geldt vooralsnog voor de stellen die vijftig jaar getrouwd zijn. Diegenen die hun zestigjarig huwelijksjubileum vieren, krijgen als vanouds nog bezoek van de burgemeester of wethouder. Zo heeft het college besloten. Wat hier ook meespeelt, is het feit dat deze categorie qua leeftijd (vaak tachtigplussers) niet meer zit te wachten op een feest met veel toeters en bellen in het gemeentehuis.

Over de invulling van het feest in het gemeentehuis wordt nog druk nagedacht. ,,Maar het moet natuurlijk wel iets voorstellen’’, vindt Bijman (’zelf al jaren gelukkig getrouwd’). ,,Nu die individuele bezoeken wegvallen, spaar je tijd uit. Die kun je nu volledig benutten om er een feestelijke invulling aan te geven. Hoe we dat gaan doen, weten we nog niet precies. Maar we gaan er wel iets leuks van maken.’’ Vooralsnog staat er ’een feestelijke lunch’ geprogrammeerd. Hoe die verder wordt aangekleed, daarover buigen de ambtenaren zich nog.

Tradities

De gemeente Medemblik heeft er al enkele jaren ervaring mee. Daar worden luxe hapjes en drankjes geserveerd. Ook is er vaak muzikale omlijsting met accordeon en staat er een ereboog opgesteld voor het maken van een foto vijftig jaar na dato. Verder worden er oude huwelijksfoto’s getoond.

In de loop der jaren zijn er zelfs tradities ontstaan. Zoals bijvoorbeeld het gezamenlijke staatsieportret op de trappen van het bordes aan de Dick Ketlaan in Wognum. Met de burgemeester erbij.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen