Premium

Ruim negen miljoen compensatie voor gebruikers van nepdatingwebsites

Consumenten die met nepprofielen zijn misleid op datingsites krijgen hun geld terug. Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) afgesproken met het bedrijf achter deze websites, The Right Link. Het gaat om zo’n 37.000 gedupeerden. Het bedrijf heeft hiervoor een bedrag van ruim 9 miljoen euro gereserveerd.

Consumenten betaalden veel geld om in contact te komen met de persoon van het profiel. Maar dit was helemaal niet mogelijk omdat de website met nepprofielen werkte. Consumenten werden hierover onvoldoende geïnformeerd. Zij wisten niet dat zij tegen betaling chatten met ’chatoperators’. De nepdatingsites hebben de ACM toegezegd gebruikers hierover voortaan duidelijk te informeren.

Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid ACM: „Gebruikers werden op deze websites met nepprofielen verleid tot lange gesprekken. Niet met de persoon van hun keuze maar met een chatoperator. Het kwam nooit tot een ontmoeting. Omdat de gebruikers zijn misleid is het terecht dat zij hun geld terug krijgen. De websites gaan hun gebruikers voortaan duidelijk informeren over het aanbod. Dat is belangrijk voor het vertrouwen van consumenten in de online wereld.”

Geen afspraak

Het verdienmodel van deze nepdatingsites hield in dat zij consumenten zoveel mogelijk chatberichten lieten sturen naar de persoon van hun keuze. Deze persoon bestond helemaal niet, maar was een nepprofiel. De chatgesprekken werden gevoerd met ’chatoperators’ die zich voordeden als de persoon van het nepprofiel. Zij verleidden de gebruikers tot langdurige (erotische) chatgesprekken. Omdat je per bericht betaalt, waren consumenten veel geld kwijt – soms duizenden euro’s – zonder dat zij kregen wat zij verwachtten: een ontmoeting of authentiek contact met de persoon van hun keuze.

Consumenten die in de periode van 1 juli 2016 tot 17 april 2018 gebruik hebben gemaakt van de volgende websites krijgen hun geld terug. De periode beperkt zich tot de periode waarin de ACM onderzoek heeft gedaan naar het functioneren van deze 17 websites:

bd4sex.nl; bedmaatjes.nl; datingprikbord.nl; discretecontacten.nl; echtemeisjes.nl; flirten.nl; flirtstout.nl; flrten.nl; lekkerenrijp.nl; lieverervaring.nl; matchprofielen.nl; matchwereld.nl; regiomatches.nl; sexdating.nl; sexflirtonline.nl; tinderdating.nl; whatsappsexflirten. Op www.consuwijzer.nl staat hoe gedupeerde consumenten hun geld terugkrijgen.

Niet vrijblijvend

De ACM startte het onderzoek naar datingwebsites met nepprofielen onder andere na berichten van de NOS en meldingen bij ConsuWijzer. In het kader van dit onderzoek heeft de ACM ook invallen gedaan bij de bedrijven achter deze websites. Het bedrijf achter de nepdatingsites heeft een toezegging gedaan die de ACM heeft geaccepteerd omdat dit het beste resultaat is voor consumenten. Zij ontvangen hiermee compensatie voor de geleden financiële schade. Een toezegging aan de ACM is niet vrijblijvend. De ACM zal dit blijven monitoren. Als het bedrijf zich niet aan de gemaakte afspraken houdt, kan de ACM alsnog een boete opleggen.

Voor de toekomst zijn er afspraken gemaakt met het bedrijf om de misleiding te stoppen, niet alleen in Nederland maar ook in andere Europese landen waar dit bedrijf actief is met soortgelijke websites. Ook is hiermee voor andere aanbieders van vergelijkbare diensten duidelijk wat de regels zijn waaraan zij moeten voldoen. De ACM vindt het belangrijk dat consumenten kunnen vertrouwen op de online wereld.

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.