Heilooënaar David Kolder wint internatioanle wedstrijd met muziekcompositie

David Kolder met de winnende compositie.© Foto aangeleverd

Henk-Jan den Ouden
Heiloo

Componist en sound-designer David Kolder (20) uit Heiloo heeft de jaarlijkse Young Talent Award Media Music gewonnen in Hamburg. Hij stuurde volgens de jury de beste muziekcompositie in voor een film over het boek ’Playback’ van detectiveschrijver Raymond Chandler.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de zomeracademie van de Mediasound Hamburg International Film, Television & Music Academy. Kolder schreef zich in voor de wedstrijd, kreeg het script voor de film toegestuurd en ging aan de slag. „Het stuk was vrij snel klaar, in twee of drie dagen. Het is een detective, dus er zit veel mysterie en romantiek in. Maar ook spanning, en net als een detectiveboek is het onvoorspelbaar.”

Kolders stuk werd met nog twee andere genomineerde werken live gespeeld door het Kaiser Quartett, een strijkkwartet met violen en cello. „Dat was wel heel bijzonder, dat je je stuk gespeeld hoort worden door professionals.” Kolder wist toen al, dat hij de eerste prijs had gewonnen.

De jury vond de themamuziek van David ’outstanding’ en stelt in het juryrapport: „De compositie van David Kolder is zeer goed gestructureerd en presenteert twee zeer sterke en memorabele melodieën. De muziek is zowel macaber als spannend, erg moeilijk om te maken. Kolder heeft de juiste noot geraakt voor de beschreven scène. De jury vindt dat zowel modulatie als de accelerando in het stuk zeer effectief.”

Kolder is zijn muzikale carrière op zijn zesde begonnen op gitaar en later basgitaar en contrabas. „Ik speel in verschillende bandjes.” Daaronder de Amy Winehouse tribute band ’Just Amy’. Sinds een jaar of vier speelt hij ook piano. Als 17-jarige nam hij deel aan een compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble. Daar werd hij geïnspireerd meer te leren over het componeren en arrangeren van muziek. Naast orkestrale muziek produceerde hij ook jingles voor diverse radiostations en podcasts tijdens zijn middelbare schoolperiode.

Kolder begint aan zijn tweede jaar als student Muziek en Technologie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, met als specialisatie Media. Hij heeft een studio in Heiloo waar hij componeert.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.