Premium

Verdachte van verkrachting nichtje praat na drie jaar zwijgen: ’Zoenen, voelen, dat hebben we allebei gewild’

Verdachte van verkrachting nichtje praat na drie jaar zwijgen: ’Zoenen, voelen, dat hebben we allebei gewild’
Alkmaar

Hij zou zijn 11-jarige nichtje hebben gestreeld en na haar twaalfde zou hij haar meermalen hebben gevingerd, gedwongen hem te pijpen en een keer of twintig hebben verkracht. Gisteren stond de 61-jarige P.H. uit Zuid-Scharwoude hiervoor in het beklaagdenbankje bij rechtbank Noord-Holland. Hij ontkende. Er was wel wat voorgevallen. Maar dat zouden ze allebei hebben gewild en zij zou toen al zeker 18 zijn geweest.

Officier van justitie M. Kramer eiste een celstraf van 32 maanden. Ook ging zij mee met advocaat R. Korver die voor zijn cliënte een compensatie vroeg van 34.000 euro voor het aangedane leed en de kosten voor allerlei therapieën.

Raadsvrouw B. Roodveldt van de verdachte wilde vrijspraak. Zij zei dat het slachtoffer verklaringen had afgelegd die ’niet klopten’ en vond in de beschikbare medische dossiers niet terug dat de psychische problemen van het slachtoffer het gevolg zijn van seksueel misbruik door haar oom.

Oppassen

Het nichtje, nu 39 jaar, stapte in 2016 met haar verhaal naar de politie. Twee jaar eerder was ze ook al een keer gegaan maar toen zou ze abusievelijk hebben gehoord dat het geen zin had. Het misbruik zou zijn verjaard. Ze vertelde dat het allemaal was begonnen toen zij als elfjarige op H’s zoontje paste. Eerst zou hij bij haar bed zijn geknield. ,,Hij ging met zijn hand naar mijn plasser en duwde mijn hand naar zijn penis. Ik schrok van zijn schaamhaar, dat was hard.” In het jaar daarop zou hij haar zijn slaapkamer in hebben getrokken en op bed hebben gegooid waarna hij haar zou hebben gepenetreerd. ,,Dat deed erg veel pijn.”

Bedrijfsbus

De verdachte zou haar later ook, met fiets en al, hebben meegenomen in de bedrijfsbus van zijn schildersbedrijf om naar een afgelegen industrieterrein te rijden alwaar hij haar ’nam’. Dat zou dan voor schooltijd zijn gebeurd. ,,Ik kwam vaak te laat op school.” Later zou hij haar in haar zusterflat in IJmuiden hebben opgezocht. ,,Als jij het niet doet dan pak ik je zus.” Met die woorden zou H. zijn nichtje al die jaren in de tang hebben kunnen houden. Zij zou zich steeds hebben verweerd, hebben gevochten, gehuild hebben, gedreigd hebben aangifte te doen. ,,Niemand die je gelooft, het is jouw woord tegen het mijne”, zou hij hebben gezegd.

Gevoeld

Rechter H. Boomgaart moest dinsdag uitvinden aan wiens woorden het meeste gewicht moest worden gehecht. Ze had een zwijgzame verdachte verwacht, aangezien H. zich tot dinsdag had beroepen op zijn zwijgrecht, maar H. wilde praten. ,,Zij was begonnen met tongzoenen. Zij was bij haar vriend weg en bedankte mij dat zij haar spullen in mijn loods mocht opslaan. Ik was gevleid. Ik heb haar borsten betast, wat gevoeld, misschien over haar broek gestreeld. Maar er is niet seksueels gebeurd. Het werd een affaire die eindigde na twee, drie jaar omdat het niet goed voelde. Als mijn vrouw erachter zou komen dan zou ik haar, de kinderen en het bedrijf kwijt zijn.”

Betrapt

Officier van justitie M. Kramer vond dat er wel wat zaken waren die de weegschaal lieten doorslaan naar het slachtoffer. Op de camping zou H’s vrouw haar man hebben gezien met zijn hand in de broek van haar nichtje. De tante zou hebben gevloekt, haar man hebben toegebeten dat hij moest ophouden. Toen het nichtje na het doen van aangifte een beschuldigende brief naar haar oom had gestuurd, zou hij al na het lezen van de eerste zin hebben gezegd: ,,Er is wel wat voorgevallen, ja.”

Opgenomen gesprek

Er was ook nog een heimelijk opgenomen gesprek. Later beriep zijn echtgenote zich op het verschoningsrecht. Het slachtoffer had een medisch dossier met aantekeningen van haar huisarts, verklaringen van een psycholoog. Tien jaar geleden had het slachtoffer haar zus iets verteld. Raadsvrouw B. Roodveldt vond dit allemaal geen bewijs. ,,Alles wat door anderen wordt gezegd is terug te voeren op één bron: het slachtoffer.”

Uitspraak op 3 september.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen