Premium

Nieuw cultureel leven in oude kerk Wezenstraat

Nieuw cultureel leven in oude kerk Wezenstraat
De kerkzaal met het orgel.
© Foto HMC
Den Helder

,,Ik heb de kerk niet gekocht om er rijk van te worden”, zegt Danny Polet, de nieuwe eigenaar van de Lutherse kerk aan de Wezenstraat.

De Nieuwedieper is dol op oude gebouwen en dat is de reden waarom hij de uit 1913 stammende kerk in de binnenstad een nieuwe toekomst wil geven als cultureel centrum. ,,We zijn begonnen met het opknappen van delen van het gebouw. De kosterswoning heb ik verhuurd aan een jonge vrouw die tevens een oogje in het zeil houdt.”

De voormalige pastorie, waar lang een tandarts in gevestigd was, heeft eveneens nieuwe eigenaren. Polet: ,,Het pand is gekocht door een jong stel uit Breezand die de woning aan het opknappen is. Daar zijn we blij mee.”

De Deur

Hoewel er dingen aan het veranderen zijn, blijven er ook zaken als vanouds. Zo kerkt evangeliegemeente De Deur nog steeds elke zondag in het gebouw. Loopt koster Gerrit de Wit er regelmatig rond en houdt het koor Vokaal er zijn repetities. De akoestiek van de kerk wordt geprezen.

Terwijl Danny Polet zich vooral richt op de technische zaken en het onderhoud van het gebouw, hebben zijn dochter Imere en echtgenote Martha Polet zich op de verhuur van ruimten in het cultureel centrum gestort. ,,Ik heb de website gemaakt”, vertelt Imere. ,,De kerk kan voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Daarbij valt te denken aan bijeenkomsten en vergaderingen, maar ook aan oefenavonden.”

Thuis

Onder de nieuwe gebruikers die dit jaar de Lutherse kerk hebben gevonden, bevindt zich de groep ’Thuis in Den Helder’. Arnold en Margreet Kramer zijn de initiatiefnemers van de zogenoemde aanbiddingsavonden waarin het geloof in God wordt geuit met zang en muziek.

Danny Polet: ,,Mijn zwager is daarbij betrokken. Voor dit soort activiteiten is de kerkruimte zeer geschikt natuurlijk. Maar er zijn ook schoolmusicals in gehouden. Bij de uitvoering door leerlingen van de Julianaschool zat de kerk zelfs stampvol. Daar willen we zeker meer aan gaan doen.”

Tijdens een rondgang door de kerk en de andere ruimten van het complex prijst Polet de bouwkwaliteit: ,,Vandaag de dag wordt er niet meer zo degelijk gebouwd. De muren zijn enorm dik en solide. De zolder is helemaal vetgaaf. Dat het pand meer dan honderd jaar oud is, zie je er niet aan af als je over de zolder loopt.”

Amsterdam

De neogotische Lutherse kerk is een ontwerp van de architect Johan Pelser uit Amsterdam. De Lutherse gemeenschap kerkte eerst aan de Molenstraat. In 1913 verrees aan de Wezenstraat hun nieuwe kerk. Aan weerszijden van de kerkzaal werden tevens twee woningen gebouwd. Links kwam een grote pastorie en rechts een bescheiden woning voor de koster.

Polet heeft als volgende project het opknappen van de diverse zaaltjes op het programma staan: ,,Beneden kan ik een bedrijfsruimte voor een startende ondernemer maken misschien. En voor de zaal boven kun je denken aan de verhuur voor activiteiten als een yogaclub. Daarnaast hebben we in de kerk zelf nog wel plek voor een ander koor.”

Gas

Aan de kerkwanden hangen gasgestookte verwarmingselementen. ,,Dat is in de winter wel een dingetje”, merkt Polet op. ,,Het verwarmen van deze ruimte kost behoorlijk wat aan gas. We willen activiteiten die zich hier afspelen daarom zoveel mogelijk groeperen op dezelfde dagen zodat je niet meer kwijt bent aan de gasrekening dan dat de huur oplevert.”

www.luthersekerkdenhelder.nl

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen