Huizers zijn verontwaardigd: ’Zet camera op geschonden Melkmeisje’

Huizers zijn verontwaardigd: ’Zet camera op geschonden Melkmeisje’
De terugkeer van het beeld, in oktober vorig jaar, na eerder vandalisme.
© Archeffoto: Studio Kastermans
Huizen

Onbegrip en verontwaardiging in Huizen nadat vandalen opnieuw het Melkmeisje hebben ’geschonden’. De roep om beveiligingscamera’s klinkt.

Afgelopen weekend werd ontdekt dat de neus van het beeld met geweld is geamputeerd. Verwijzend naar het bericht in deze krant reageerde CDA-raadslid Ryben Woudsma in de Facebookgroep ’Wat vind jij ervan?’ boos. ’Helaas konden vandalen hun handen niet thuis houden. Het hoofd van het melkmeisje is volledig verminkt doordat de neus eraf is! Wat een trieste figuren, is het nou zo moeilijk om van andermans spullen af te blijven?’ Huizers reageren met onbegrip. ’Deze vernielingen, verveling, niet of geen aandacht thuis, ik begrijp dit niet!’ ’Echt een slechte mentaliteit om andermans spullen te vernielen.’ Dat niet iedereen fan is van de moderne vertolking van het oude wapen van Huizen, dat doet aan de verontwaardiging niets af. ’Mooi vond ik haar niet, maar vernielen is niet normaal, en laf.’

Huizers zijn verontwaardigd: ’Zet camera op geschonden Melkmeisje’

Triestheid

Ook directeur Nienke de Wit van het Huizer Museum reageert. ’Wat een triestheid. Dat is niet iets wat zomaar even opnieuw gemaakt kan worden. Men heeft geen idee.’ Huizers vinden dat de daders aangepakt moeten worden (’Lijfstraffen, stoppen met dat softe gedoe’) en/of moeten opdraaien voor de kosten van de ’plastische chirurgie’. Maar ja, de verantwoordelijken ’liggen op het kerkhof’.

Beveiligingscamera’s

Vandaar dat gepleit wordt voor een of meer kwalitatief goede beveiligingscamera’s - al is het alleen al preventief - op het Oude Raadhuisplein. Die hangen toch ook al op andere plekken in Huizen? ’Nu eindelijk toch maar camera’s op het Plein?’, mengt Gert van den Broek zich in de discussie. De oud-voorzitter van de winkeliersvereniging Hart voor Huizen en eigenaar van Van den Tol Opticiens aan het Oude Raadhuisplein krijgt steun van Woudsma. ’Lijkt me een goed idee. Wellicht één bevestigen aan jullie pand en richten op het Melkmeisje!’

Vinger

Een inwoonster van Huizen weet te melden dat niet alleen de neus van het beeld is beschadigd, maar ook haar vinger. Wethouder Marlous Verbeek stelt iedereen gerust: ’Ze wordt weer gerestaureerd’. Op de vraag of zij dan niet boos is, antwoordt zij ’Natuurlijk!’.

Geen juk

Het beeld van de Haagse kunstenares Berry Holslag, dat sinds 2012 op het plein in het centrum van Huizen is te bewonderen, is bewust niet uitgerust met een juk. Zo’n draagbalk zou immers aantrekken.

De hoop dat het Melkmeisje daardoor ongeschonden haar dagen zou slijten, is ijdel gebleken. Begin vorig jaar werden haar neus, haar emmers en de sokkel gevandaliseerd. De reparatie kostte toen acht maanden en een kleine 4500 euro euro. Nu wacht weer een nieuwe absentie van het beeld. En een nieuwe kostenpost voor de gemeente.

Meer nieuws uit Gooi

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons