Baas van de hoogovens vrijgesteld om alle stofbronnen op hele Tata-terrein aan te pakken

Gantrykraan van Harsco, die het roza- en converterslak stort, wat vaak stofwolken doet verwaaien naar de omgeving.
© foto Bart Vuijk
IJmuiden

Tata Steel heeft de bedrijfschef van de hoogovens, Bram Nugteren, geheel vrijgesteld om alle bronnen van stofoverlast op het terrein aan te pakken. Doel is de overlast voor Wijk aan Zee en andere woonwijken rondom de staalfabriek met directe maatregelen te minimaliseren.

Een en ander is te lezen in het personeelsblad van Tata Steel. Nugteren, die nog niet in gaat op een verzoek om een toelichting van zijn nieuwe taak, gaat volgens het blad op zoek naar manieren om stofwolken, zoals de grafietregens, te voorkomen. Dat gaat buiten de maatregelen om die reeds zijn aangekondigd in het plan Roadmap 2030. Het personeel van Tata Steel en Harsco kan hem overal op het fabrieksterrein tegenkomen. Hinder verminderen is zijn ’missie’.

De nieuwe stofoverlastchef heeft het Tata-personeel ideeën laten aandragen om nu al de stofoverlast van het terrein flink te verminderen. Dat heeft al het een en ander opgeleverd. In het personeelsblad van de staalfabrikant vermeldt hij een onderhoudsklus bij de Beitsbaan. Die klus is aanzienlijk vervroegd, omdat de haperende installatie stank in de omgeving veroorzaakte.

Slak

Nugteren is ook bezig te bezien of er verdere verbeteringen mogelijk zijn bij de stofoverlast die bij slakverwerker Harsco wordt veroorzaakt door de stort van roza- en converterslak. Ondanks tal van maatregelen die Harsco en Tata Steel zelf hebben doorgevoerd in het afgelopen jaar, blijft daar maar stof vandaan komen met klachten van omwonenden dwangsommen van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied tot gevolg.

Zeer regelmatige analyses van stofmonsters helpen Nugteren bij het bepalen waar stof vandaan komt en bij welke windrichting. Dat kan aanpassingen in de processen op het fabrieksterrein tot gevolg hebben.

Milieutoezichthouders

Nugteren heeft twee toezichthouders milieu aangesteld, die op het hele terrein toezien op het werk van veegwagens en controleren of er geen gemorst materiaal op de wegen ligt, dat kan verwaaien naar de omgeving. ’Zij zijn bevoegd om medewerkers namens Bram aan te spreken’, vermeldt het personeelsblad.

Het stof van Tata Steel staat sinds een jaar fel in de schijnwerpers. Het RIVM heeft vastgesteld dat het neergeslagen stof in Wijk aan Zee ongewenste gevolgen heeft voor de gezondheid van met name jonge kinderen. Nader onderzoek wordt verricht.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen