In Noord-Holland wonen de meeste bovenmatige drinkers van Nederland: vooral in Bergen en Laren wordt er flink gedronken

In Noord-Holland wonen de meeste bovenmatige drinkers van Nederland: vooral in Bergen en Laren wordt er flink gedronken
© Archieffoto ANP
Amsterdam

In Noord-Holland wonen de meeste bovenmatige drinkers van Nederland. Zo’n 9 procent van de volwassenen drinkt zeer regelmatig veel alcohol. In de rijkere gemeenten zoals Bergen en Laren wordt vooral veel gedronken.

Dat blijkt uit een onderzoek van de website Afkickkliniekwijzer.nl, die naar cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek en Rijksinstituut voor de Volksgezondheid keek.

Een bovenmatige drinker is volgens het onderzoek een man die meer dan 21 glazen alcohol per week drinkt of vrouw die 14 glazen per week drinkt. Dan zijn er ook nog de zware drinkers. Mannen zijn zware drinkers al ze minimaal een keer per week zes of meer glazen drinken. Bij vrouwen is dit bij vier glazen of meer.

In Zuid-Holland is 7 procent van de volwassenen een bovenmatige drinker.

Opvallend is dat vooral in de rijkere gemeenten vaak te veel gedronken wordt. Zo spannen de gemeenten Laren en Bergen de kroon, waar 13 procent van de volwassenen zeer regelmatig veel alcohol drinkt. Dit is het hoogste percentage van Nederland.

Daarna volgt Bloemendaal, waar 12 procent van de volwassenen een bovenmatige drinker is. In Blaricum, Koggenland, Medemblik, Zandvoort en Waterland en op Texel gaat het om 11 procent van de volwassenen die graag zeer regelmatig een glaasje nuttigen.

In de Nederlandse top tien van meest bovenmatige drinkers staan de Noord-Hollandse gemeentes Bergen en Laren bovenaan. Daarna volgt Ameland, gevolgd door Bloemendaal, Nieuwkoop, Noordwijk, Rozendaal en Schiermonnikoog.

In de Noordkop zijn volgens dit onderzoek een stuk minder bovenmatige drinkers: hier gaat het om 5 procent van de volwassenen.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.