Premium

Renovatie van Westerlicht gewoon begonnen

Renovatie van Westerlicht gewoon begonnen
Aannemer Heijmans ging gisteren gewoon aan het werk
© Foto HMC
Alkmaar

Aannemer Heijmans is maandag gewoon begonnen met de voorbereidingen voor de renovatie van Huize Westerlicht in Alkmaar.

Actiegroep Red de Hout had de Omgevingsdienst gevraagd om daar een stokje voor te steken, omdat er mogelijk vleermuizen in het gebouw huizen. Deze dienst is de instantie die onder meer toeziet op de bescherming van flora en fauna.

Vleermuizen behoren tot de beschermde dieren. Ze ’verontrusten’ zoals de wet zegt, is een vergrijp. De eigenaar van Westerlicht, de Noordwest Ziekenhuisgroep, vindt echter dat er geen wetsregels worden geschonden. De renovatie van het pand is zelfs in samenspraak met de Omgevingsdienst opgezet. De dienst bevestigt dat, en voegt er aan toe dat er een ontheffing is verleend op de wetsregels. ,,En wij zullen de naleving van de voorschriften daarvan nauwgezet controleren”, aldus een woordvoerder.

Volgens hem is er geen verzoek tot handhaving van Red de Hout bij de dienst binnengekomen. ,,Wij hebben alleen een collega die een mailtje in cc heeft gehad. Bovendien wordt er nog niet in het gebouw zelf gewerkt. Dus is er voor ons nog geen aanleiding om stappen te zetten.”

Protocol

Volgens een NWZ-woordvoerder gaat er gewerkt worden aan de hand van een ’ecologisch werkprotocol’. Dat is een serie regels waar aannemer Heijmans zich aan moet houden. Het protocol moet voorkomen dat de vleermuizen verstoord worden. ,,Er mag bijvoorbeeld geen aggregaat in de buurt van de dieren worden geplaatst”, aldus NWZ.

Als die dieren er al zijn tenminste. In theorie zouden ze er niet kunnen voorkomen. Westerlicht is wel een bekende pleisterplaats voor de vleermuizen, maar eerder al zijn er maatregelen genomen waardoor ze het pand wel uit konden vliegen, maar niet weer konden terugkeren. Red de Hout ontdekte echter dat er ramen open staan en er ruiten zijn gesneuveld. Door die openingen zouden de vleermuizen hun vertrouwde plek weer hebben kunnen innemen.

Ecoloog

NWZ herhaalt dat er voor de bouwvakkers uit een ecoloog van het landelijk opererende bureau Sweco het pand gaat verkennen, om te zien of er vleermuizen huizen en waar ze zich dan bevinden. Red de Hout vertrouwt Sweco niet.

De Ziekenhuisgroep zegt dat er na de renovatie in Westerlicht ruimte blijft voor vleermuizen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen