In memoriam: Sjoerd Post (1932-2019), een aimabele winkelier en wethouder

In memoriam: Sjoerd Post (1932-2019), een aimabele winkelier en wethouder
Sjoerd Post op de wagen bij een opruimactie.
© Foto archief Marinus Vermooten

Op 86-jarige leeftijd is in het Gelderse Nijkerk oud-wethouder Sjoerd Post overleden. De in Den Helder geboren en getogen Post gold als een aimabele man, die zijn werkzame leven startte in het winkelwezen.

Post volgde de mulo en meerdere op de middenstand gerichte cursussen, aldus stadshistoricus Marinus Vermooten, die twee boeken schreef over de historie van de Helderse gemeenteraad.

In memoriam: Sjoerd Post (1932-2019), een aimabele winkelier en wethouder

Post ging op zijn zestiende al aan de slag in de brood- en banketbakkerij van zijn ouders. In 1955 kocht hij een levensmiddelenzaak in de Hartenstraat. Hij werkte twintig jaar lang als kruidenier in de Visbuurt. Toen de uitbreidingsmogelijkheden beperkt bleken, maakte hij een carrièreswitch en stapte over naar het bankwezen. Hij werkte vanaf ’75 als procuratiehouder bij de Rabo-bank Den Helder-Julianadorp, totdat hij in ’82 wethouder werd.

Post zat toen al jaren in de lokale politiek. ,,Door activiteiten voor de Christelijke Middenstandsvereniging groeide bij hem de behoefte om via de gemeenteraad de belangen van onder meer de middenstand te behartigen’’, memoreert Vermooten. Post was gereformeerd, de keuze voor de Anti-revolutionaire partij (ARP) lag voor de hand, maar hij koos voor de Christelijke historische unie (CHU).

Protest

In ’68 werd hij raadslid. Hij nam de zetel in van een partijgenoot die opstapte uit protest omdat hij vond dat er niet naar de raad was geluisterd bij de benoeming van oud-minister Visser tot burgemeester van Den Helder. Post werd in ’82 wethouder voor het CDA en had onder meer openbare werken en milieubeheer in de portefeuille.

Post was onder meer betrokken bij de bouw van Drooghe Weert, de aanleg van het woonwagencentrum aan de Korvetstraat en de herinrichting van het Loopuytpark.

Hij trad in ’88 af, na een meningsverschil over het gevoerde collegebeleid.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen